EN DRØM: Overlege ved Radiumhospitalet, Marta Nyakas, forteller at dagens medisiner mot hudkreft var noe man bare kunne drømme om for få år siden. Foto: Anne Grete Storvik

Norske hudkreft-pasienter kan få helt ny behandling

En helt ny behandling mot avansert hudkreft viste gode resultater – og norske pasienter kan etter all sannsynlighet få den om få måneder.

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

CHICAGO/ASCO 2015: Både nivolumab alene samt i kombinasjon med ipilimumab var signifikant mer effektiv når det gjelder å forsinke forverring av malignt melanom - avansert hudkreft - enn det ipilimumab var.
Nivolumab «trumfer» ipilimumab
Det kommer frem av forskning som vil legges frem på ASCO, verdens største kreftkongress, lørdag.
Kombinasjonsbehandlingen, som er livsforlengende og ikke kurativ,  gjorde at pasientene overlever i median 11,5 måneder lengre uten at sykdommen forverres. Nivolumab alene ga pasientene 6,9 måneder, og ipilimumab ga 2,9 måneder.
Mer en 70 prosent av pasientene som fikk kombinasjonsbehandlingen responderte positivt på behandlingen i en eller annen form.
– Resultatene er meget spennende, sier Marta Nyakas, som er overlege ved kreftklinikken, enhet for utprøvende behandling ved Radiumhospitalet.
Norske pasienter får behandlingen
Nyakas følger konferansen i Chicago, og sier det man nå ser på medikamenter mot hudkreft, var som en drøm å regne for bare få år siden.
– Med denne studien er det spennende å se om responsraten holder seg over tid, altså ved ett, - to,- og treårsdata. Veldig, veldig spennende blir det, sier Nyakas, som legger til at utfordringene selvfølgelig er at det følger en høy grad av bivirkninger med.
Nyakas forteller at også norske pasienter vil få tilgang til akkurat denne behandlingen: De kan i siste halvår av 2015 etter all sannsynlighet bli innlemmet i et Compassionate Use-program.
Compassionate Use
Compassionate use-programmet er en ordning der legemiddelfirmaene kan søke Statens legemiddelverk (SLV) om å gi legemidler uten markedsføringstillatelse til en pasientgruppe.
Gjennom programmet tilbys alvorlig syke pasienter behandling de ellers ikke ville ha fått.
Nivolumab og  ipilimumab er begge monolonale antistoffer som blokkerer to ulike såkalte immune checkpints – PD-1 og CTLA-4.
Begge behandlingene gir en «boost» til immunsystemets evne til å bekjempe kreft.
Studien er finansiert av Bristol-Myers Squibb.
Nyakas har vært norsk hovedutprøver på studien fra BMS.

Powered by Labrador CMS