Samarbeider med BI om helselederutdanning

Helsedirektoratet har i samarbeid med KS gitt Handelshøyskolen BI i oppdrag å utvikle den nye lederutdanningen for ledere i kommunal helse- og omsorgstjeneste.

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Blant tiltakene i regjeringens stortingsmelding om primærhelsetjenesten, som ble lagt frem 7. mai, var å bygge ut lederutdanningene for den kommunale helse- og omsorgstjenestenesten og arbeide med å styrke ledelsesfunksjonen i kommunene.
Nå har Helse- og omsorgsdepartementet/Helsedirektoratet i samarbeid med KS gitt Handelshøyskolen BI i oppdrag å utvikle den nye lederutdanningen på mastergradsnivå for ledere i kommunene og fylkeskommunene.
Onsdag formiddag besøkte helse- og omsorgsminister Bent Høie BI for å markere ny den nye lederutdanningen. Ifølge departementet vil tilbudet bli gitt fra høsten i år.

Innovasjon
Rektor ved Handelshøyskolen BI, Inge Jan Henjesand, viser til at helse- og omsorgssektoren står ovenfor betydelige endringer i tiden framover.
– Tjenester skal leveres på nye måter og ny teknologi skal tas i bruk, samtidig som presset på effektivisering vil fortsette. Da er innovasjon og ledelseskompetanse avgjørende. Dette vil være BIs viktigste bidrag i denne utdanningen, uttaler Henjesand på nettsiden til BI.
Langsiktig ambisjon
Han sier at BI har hatt en langsiktig ambisjon om å videreutvikle posisjonen som strategisk kompetansepartner for det offentlige Norge.
– De neste årene vil vi fokusere på helse-Norge spesielt, og vi er derfor svært glade for at Helse- og omsorgsdepartementet har valgt BI som partner i den nye nasjonale lederutdanningen, sier Henjesand.
BI har de siste seks årene levert spesialutviklede masterprogram innen helseledelse, i samarbeid med flere norske kommuner.

I januar ble BI tildelt 96 millioner kroner gjennom SFI-ordningen (Senter for forskningsdrevet innovasjon) i samarbeid med Oslo universitetssykehus og en rekke andre partnere.

100 ledere årlig
Ifølge BI beløper avtalen om den nasjonale lederutdanningen seg til opp mot 10 millioner kroner årlig over en periode på tre år. Det tas sikte på å utdanne inntil 100 ledere i helsesektoren over hele landet hvert år.
Målgruppen for utdanningen er ledere innen omsorgstjenesten (herunder hjemmetjenester og institusjon), tannhelsetjenesten, psykisk helse- og rusarbeid, habiliterings- og rehabiliteringstjenesten, helsestasjon- og skolehelsetjenesten, allmennlege- og kommunelegetjenesten.
Tall fra KS viser at det på landsbasis er cirka 12.000 ledere i helse- og omsorgstjenesten i kommunene samt i tannhelsetjenesten i fylkeskommunene.
Lederutdanningen tilsvarer 30 studiepoeng, og vil kunne gjennomføres som en selvstendig modul eller som del av et samlet mastergradsstudium i helse- og omsorgsledelse.

Powered by Labrador CMS