– Nye hepatitt C-medisiner er kostnadseffektive
Men de yngste pasientene uten alvorlig leverskade bør fortsatt få gammel behandling, ifølge Legemiddelverket.
Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.
I løpet av det siste drøye året er en rekke direktevirkende antivirale legemidler mot hepatitt C kommet på markedet. Disse regnes for å være langt mer effektive enn tradisjonell behandling – med langt færre bivirkninger – men er også betydelig dyrere.
Nå har Legemiddelverket gjort en kostnadseffektivitetsvurdering av disse legemidlene, ut fra effekten de har på de tre vanligste genotypene av hepatitt C-viruset i Norge. Analysen konkluderer med at flere av de nye behandlingene – med en prislapp på flere tusen kroner per pille – er kostnadseffektive for deler av pasientpopulasjonen.
Kur til en halv million
For pasienter med virusets genotype 1 anbefaler Legemiddelverket kombinasjonspillen ledipasvir/sofosbuvir (Harvoni) fra Gilead, eller Abbvies behandlingsregime bestående av dasabuvir (Exviera) og kombinasjonspillen ombitasvir/paritaprevir/ritonavir (Viekirax).
Disse behandlingene har en prislapp på henholdsvis 525.000 og 470.000 kroner for en 12 ukers kur. For førstnevnte behandling er det imidlertid ventet at en åtte ukers kur vil være tilstrekkelig for deler av pasientpopulasjonen.
Gammel behandling til unge pasienter
Også for de eldste og sykeste pasientene med genotype 2 eller 3 konkluderer Legemiddelverket med at det kan være kostnadseffektivt å behandle med de nye legemidlene:
For pasienter med genotype 2 anbefaler Legemiddelverket sofosbuvir (Sovaldi) og ribavirin for pasienter som er over 40, har skrumplever eller ikke tåler interferonbehandling. For pasienter med genotype 3 anbefales sofosbuvir, ribavirin og interferon for pasienter som er over 40 eller har skrumplever – eller ledipasvir/sofosbuvir og ribavirin for pasienter som ikke tåler interferon. En 12 ukers kur med sofosbuvir koster 445.000 kroner.
For pasienter under 40 med genotype 2 eller 3, som ikke har utviklet skrumplever, konkluderer Legemiddelverket derimot med at det ikke er kostnadseffektivt å behandle med de nye legemidlene. Disse pasientene anbefales den tradisjonelle behandlingen med interferon og ribavirin.
– To medisiner ikke kostnadseffektive
Alle de anbefalte behandlingsregimene har en anslått merkostnad per kvalitetsjusterte leveår (QALY) på godt under en halv million kroner sammenlignet med tradisjonell behandling, ifølge Legemiddelverket.
Konklusjonene er basert på maksprisene for legemidlene: «Eventuelle prisrabatter og nye studiedata kan påvirke anbefalingene», heter det i rapporten.
Analysen konkluderer dessuten med at behandling med to av de nye legemidlene – daklatasvir (Daklinza) og simeprevir (Olysio) – ikke er kostnadseffektivt sammenlignet med andre behandlinger. Disse bør bare unntaksvis refunderes, konkluderer Legemiddelverket.
Alvorlig leverskade
Helse- og omsorgsdepartementet har nå sendt ut et forslag til endring i blåreseptforskriften på høring. Her fremkommer det at regjeringen foreløpig holder fast ved at målet med de nye legemidlene er å hindre alvorlig leverskade, snarere enn å forebygge smitte. Regjeringen foreslår derfor at refusjon skal være forbeholdt pasienter med signifikant leverfibrose (F2 eller høyere).
«Med introduksjon av nye effektive legemidler med mindre bivirkninger vil det kunne være en mulig fremtidig strategi å behandle pasienter for å redusere smittepresset. Dette vil kreve en helhetlig strategi der det også tas hensyn til hvordan sikre at risikopasienter oppsøker helsetjenesten og helsetjenestens kapasitet til diagnostisering og behandling», skriver departementet.
94 millioner hittil i år
Samtidig jobber Helsedirektoratet og Helseøkonomiforvaltningen (HELFO) med å utforme vilkår for hvilke hepatitt C-pasienter som skal få legemidlene dekket av staten gjennom individuell stønad. Disse vilkårene skal bygge på Legemiddelverkets kost-nytte-vurdering.
Regjeringen satte av 400 millioner kroner til nye hepatitt C-medikamenter i statsbudsjettet for 2015. I løpet av årets første tre måneder brukte staten 94 millioner kroner på disse legemidlene.