UNN-lege laget tegnefilm om rus og flipperspill

Nå håper overlege Terje Simonsen at filmen blir en hit på YouTube.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

– Jeg hadde en tanke om å lage et produkt som kanskje kunne føre til at flere vil tenke seg om med hensyn til å bruke rusmidler. Jeg ønsket å lage noe som kunne legges ut på nett og være enkelt tilgjengelig for mange, og som kanskje kunne skape debatt blant potensielle brukere, sier overlege Terje Simonsen ved Psykisk helse- og rusklinikken ved UNN Åsgård om bakgrunnen for animasjonsfilmen «Rusmidler – Hjernen er et flipperspill».

Filmen er publisert på YouTube, og omtalt av Pingvinavisa.

– Med bakgrunn i hvordan signalaktiviteten i hjernen foregår, tenkte jeg at det kunne anskueliggjøres på en enkel måte ved bruk av analogien til et flipperspill, forklarer overlegen.

Behag, så ubehag
I filmen møter vi en ung mann som spiller flipperspill. Han fristes etter hvert til å trykke på en spesiell utløserknapp, med referanse til en bruker som tar en dose av et rusmiddel. Da kommer kulene på spillebrett i større antall, noe som illustrerer hvordan rusmidler endrer mengde signalsubstans – og dermed kommunikasjonen- i hjernen.  

– Kulene på spillebrettet viser hvordan de naturlige prosessene i hjernen forstyrres. De fleste som starter med rusmidler opplever sterkt behag i begynnelsen, og for noen kan rusmidler dempe ubehag og kaos ved at man kan «flykte» fra en vanskelig livssituasjon. Med fortsatt bruk fortaper behaget sin styrke og ubehaget ved å ikke bruke rusmiddel øker, sier Simonsen.

Etter hvert gir ikke «utløserknappen», altså økt brukerdose, lenger noe behag, og spilleren sitter igjen med avhengighet og ubehag. «Ikke kødd med flipperspillet», advares det i filmen – med referanse til hjernen.

– Filmen viser den uheldige effekten av tung og varig rusmiddelbruk. Rusmiddelbruk endrer de fysiologiske prosessene i hjernen ved at både struktur og funksjon endres, sier Simonsen.

ADVARER: Terje Simonsen har laget filmen som viser hvordan rusmidler kan gjøre deg avhengig og skade hjernen. Foto: Per-Christian Johansen, Pingvinavisa

Håper filmen spres
Han håper budskapet når ut til personer som ennå ikke har startet, eller personer som ikke har kommet langt i sin eksperimentering med rusmidler.

– Helsepersonell som har kontakt med rusmiddelavhengige må gjerne vise filmen. Jeg håper også at lærere bruker filmen og tar diskusjonen om rusmiddelbruk, sier legen.

UNN-HF, Fylkesmannen i Troms, Troms fylkeskommune og Fylkesmannen i Nordland har gitt økonomisk støtte til utvikling av filmen, som er utviklet i samarbeid med selskapet Creatur Media.

Powered by Labrador CMS