Ibuprofen mot blærekatarr?
Rundt 400.000 pakninger med antibiotika skrives ut til kvinner med blærekatarr. Nå vil norske forskere se om Ibux kan brukes i stedet.
Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.
– Fem hundre pasienter skal inkluderes i studien, som omfatter voksne, ikke gravide kvinner med såkalt ukomplisert blærekatarr, sier Ingvild Vik. Hun er lege ved Allmennlegevakten i Oslo kommune Helseetaten og hovedansvarlig for en ny blærekatarr-studie.
Mange konsultasjoner
Studien inkluderer kvinner i Norge, Sverige og Danmark, og studien skal se på om det er mulig å behandle blærekatarr hos kvinner med ibuprofen (Ibux) i stedet for antibiotika.
Blærekatarr er den vanligste bakterieinfeksjonen blant kvinner og står for cirka tre prosent av alle konsultasjoner i allmennpraksis. Vi vet at tilstanden stort sett går over av seg selv, men den er smertefull, og vi vet at antibiotika gir en rask symptomlindrende effekt.
Standardbehandlingen i Norge er en tre dagers kur med antibiotika. Tre ulike antibiotika-typer anbefales i Norge, ifølge Vik: Mecillinam, nitrofurantoin og trimpetoprim.
– I Norge skrives det ut 400.000 resepter på minstepakning av disse antibiotikaene i året. Dette er for det meste til ukomplisert blærekatarr hos kvinner, men noe av forskrivingen kan også gjelde urinveisinfeksjon hos barn, menn og eldre pasienter, sier hun.
En viss effekt
Funn i en tysk pilotstudie publisert i BMC Infectious Diseases i 2012 antyder at behandling med ikke-antimikrobielle legemidler har en viss effekt – og at betennelsesdempende legemidler kan være et førstevalg for ukomplisert blærekatarr. Oppfølgingsstudien inkluderte i underkant av 500 kvinner, men denne er ennå ikke publisert.
– Hvis vi i vår studie finner at det er like bra å bruke smertelindrende behandling med ibux som antibiotika ved blærekatarr, kan dette redusere bruken av antibiotika hos ikke-gravide friske kvinner betydelig. Dette kan i hvert fall bidra til å bremse utviklingen av antibiotika-resistens på verdensbasis, sier Vik, som også er stipendiat ved Antibiotikasenteret for primærmedisin ved Universitetet i Oslo.
I Norge rekrutteres pasienter til studien ved Legevakten i Oslo og Bergen legevakt.
Studien finansieres av Forskningsrådet, og Vik oppgir at hun ikke har noen interessekonflikter mot ibuprofen/antibiotika- produsentene hvis legemidler benyttes i studien.