Ankesak for MS-behandling i retten

Tidligere MS-syk vant frem i tingretten med krav om å få dekket stamcellebehandling i Sverige. Staten anket imidlertid, og nå behandles saken i retten på nytt.

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

I desember i fjor fikk tidligere MS-syke Hanna Vesterager medhold i Oslo tingrett på at hun har krav på å få dekket kostnadene hun har hatt for stamcellebehandling utført i Sverige.
Staten, ved Klagenemnda for behandling i utlandet, anket dommen i Tingretten, og nå er ankesaken oppe i retten.
Uenige om behandlingstilbudet
– Vi mener at Tingrettens dom er korrekt, og håper selvfølgelig at Lagmannsretten kommer til samme resultat, sier Vesteragers advokat, Olav Gunnheim til Dagens Medisin.
– Våre viktigste anførsler er at regjeringsadvokaten uriktig legger til grunn at det forelå et forsvarlig medisinsk behandlingstilbud for i 2011-2012 for Vesterager. Og vi er uenige i statens anførsel om at behandlingen var eksperimentell. Dette var i Sverige og ellers i Europa en etablert behandlingsmetode for en liten gruppe alvorlig rammede MS-pasienter, i tråd med europeiske retningslinjer.
Jobbes med tilbud i Norge
Gunnheim påpeker at det fortsatt ikke er noe behandlingstilbud for denne lille pasientgruppen i Norge, selv om det er indikasjon for behandlingen, og at det nå jobbes med å etablere et behandlingstilbud ved Haukeland Universitetssykehus.
– Vi mener det ikke forelå nødvendig kompetanse til å utføre behandlingen forsvarlig i Norge i 2011, og Klagenemnda for behandling i utlandet har uriktig lagt til grunn at Vesteragers sykdomstilfelle ikke utgjorde en sjelden sykdomstilstand, sier Gunnheim.
Avslo to ganger
Klagenemnda for behandling i utlandet har to ganger konkludert med at Hanna Vesterager ikke hadde rett til å få dekket utgiftene sine i forbindelse med at hun i 2011 betalte selv for kostbar autolog stamcellebehandling i Sverige.
Vesterager gikk til retten, og saken ble berammet til medio november i fjor. Dommen forelå 3. desember, og Vesterager fikk medhold. Staten anket.
Ankesaken behandles i Borgarting lagmannsrett tirsdag og onsdag denne uken, og Gunnheim legger til at det kan ta opptil fire uker før dommen kommer.

Powered by Labrador CMS