Vil nekte omskjæring på sin klinikk

Lederen for Norsk barnelegeforening reagerer kraftig på helseministerens planer om omskjæring av nyfødte gutter på norske sykehus.

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.

KRITISK: - Omskjæring er ikke en oppgave for det offentlige, sier barnelege og leder av Norsk barnelegeforening, Jan Petter Odden. Foto: Privat

Helseminister Bent Høie vil fremme forslaget om rituell omskjæring på offentlige sykehus for Stortinget i løpet av de nærmeste ukene, meldte Aftenposten tirsdag.

– Norsk barnelegeforening er helt imot forslaget om at denne ikke-medisinsk-indiserte prosedyren skal gjøres i offentlig regi. Jeg synes det er ganske betenkelig at helseforetakene skal pålegges å gjøre en oppgave som ikke er helsehjelp, sier lederen av Norsk barnelegeforening, Jan Petter Odden, til Dagens Medisin.

– Jeg er sikker på at det vil bli ganske stor mostand mot dette, sier Odden, som antar at mange sykehusleger vil ønske å reservere seg mot å gjennomføre inngrepet.

– Ville ikke tillatt på min klinikk
Han mener det vil være naturlig som følge av reservasjonsmuligheten i abortsaker, som har blitt en politisk blemme for Høyre.

– Høie vil åpne for reservasjonsmulighet for leger som ikke vil henvise til abort, men samtidig pålegge sykehus å gjøre noe som ikke er helsehjelp. Hvem vil gjøre et inngrep som ikke er medisinsk begrunnet, og hvor det kan være fem prosent komplikasjonsrate? Jeg er selv klinikksjef på Ahus, og ville aldri pålegge noen av mine ansatte å gjøre dette. Jeg ville ikke gjort det selv og heller ikke tillate at det ble gjort på min klinikk, sier Odden, som er  klinikksjef på Akershus universitetssykehus.

Mener foreldrene bør betale
Ifølge Odden gjøres dette inngrepet nesten ikke i det offentlige i dag. I høringsrunden i 2011 uttalte både Legeforeningen, Sykepleierforbundet, Barneombudet og flere andre instanser at omskjæring ikke bør bli en offentlig oppgave.

– Vi er skuffet over avgjørelsen. Vi er enig med Høie i at omskjæring, hvis det fortsatt skal gjøres på nyfødte guttebarn, må skje under trygge omgivelser av kvalifisert personell. Det bør uansett ikke gjøres av det offentlige, men på private klinikker med nødvendig utstyr og ekspertise, hvor foreldrene selv betaler, sier Odden.

Cirka 2000 gutter blir årlig omskåret i Norge, og ifølge Helse- og omsorgsdepartementet vil et inngrep koste ca. 6400 kroner.

Til Aftenposten sier Høie at han ikke har tatt stilling til om det skal innføres egenandeler på inngrepet. Odden frykter at dette i praksis betyr at inngrepet blir gratis, ettersom barn under 16 år ikke betaler for andre helsetjenester i dag.

Ingen aldersgrense
Flere i barnehelsemiljøet har tatt til orde for å innføre aldersgrense på 15-16 år for omskjæring av gutter, som de nå altså ikke har fått gjennomslag for. Barneombud Anne Lindboe og professor Trond Markestad har påpekt at dette er et smertefullt inngrep, hvor barn utsettes for ikke ubetydelig risiko.

– Vi er redd for at det er hensynet til foreldre og religiøse miljø som styrer, og ikke helsen til barnet, sier Odden. 

I går ble det kjent at Helsetilsynet har vedtatt at to leger får begrenset autorisasjon og en lege får advarsel etter at et spedbarn døde etter omskjæring ved et legekontor i Oslo i 2012.

Powered by Labrador CMS