Høyesterett: LIS-leger er praksisarbeidere
LIS-leger er å anse som praksisarbeidere, fastslår Høyesterett. – Henger ikke på greip, sier leder av Yngre legers forening.
Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.
- I 2003 ble legen ble ansatt som LIS-lege på Rikshospitalet, nå eid av Oslo universitetssykehus (OUS), i inntil fire år med mulighet for forlengelse.Utløpstiden for forlengelses-avtalen ble forskjøvet på grunn av blant annet forskningspermisjon til 31.desember 2010. Før dette fremmet legen krav om fast ansettelse overfor OUS.
- Sykehuset avviste kravet, og legen sluttet i stillingen 31.desember 2010.
- I februar året saksøkte legen sykehuset med krav om dom for fast ansettelse og erstatning – og tapte saken.
– Skjellsettende dom
– Arbeidet med faste stillinger er den viktigste saken for Yngre legers forening på mange år og er også blant Legeforeningens satsningsområder. Derfor er denne dommen veldig skjellsettende, sier Torgersen.
Han viser til at Høyesterett gir begrepet praksisarbeider et veldig bredt innhold.
Bent Høie advarte
– Nå har vi fått en rettslig avklaring. Jeg regner med at helseminister Bent Høie, som i 2010 sto på Stortingets talerstol og advarte daværende helseminister Anne-Grete Strøm-Erichsen om at den midlertidige bruken av leger i spesialisering er en direkte trussel for pasientsikkerheten, ser at denne avklaringen fra Høyesterett nå er kommet. Nå er det fullt mulig for ham å endre praksisen han talte i mot tidligere.
– Slik midlertidighetsbruk skaper utrygge rammer for god yrkesutøvelse - legene er redde for å være kritiske og peker ikke på uheldige forhold. Vi vet at dette skjer. Jeg er enig med Høie i hans tidligere uttalelser: Det er all grunn til å tro at midlertidighetsbruken svekker pasientsikkerheten. Nå har han som sykehuseier mulighet til å rydde opp i dette.
Kjenner seg ikke igjen
– Arbeidsgiver gir i Høyesterett en beskrivelse av LIS-legene sin arbeidssituasjon på norske sykehus: De sier at det meste av LIS-legenes tid brukes på opplæring, at de stramme veiledningsrutinene underbygger at vi er i en praksissituasjon og at vi egentlig ikke trengs i sykehusene. Hadde det vært opp til dem hadde de bare ansatt ferdige spesialister. Denne virkelighetsbeskrivelsen er det få leger i spesialisering som kjenner seg igjen i. Vår arbeidshverdag domineres av driftsoppgaver.
Sykehuskollaps
– Mange av mine medlemmer har spurt meg om de nå skal begynne å jobbe slik som arbeidsgiversiden beskriver vår arbeidssituasjon i sykehusene i dag. Dette er et besnærende tankeeksperiment, men en ser fort at da vil sykehusene kollapse. Så det må jeg fraråde, sier Torgersen.