Fast partner beskytter ikke

Unge jenter har dobbel så høy risiko for å få kjønnssykdommen klamydia som unge gutter, selv om de i større grad har fast partner enn guttene.

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.

Det viser en studie som en forskergruppe ved Universitetssykehuset Nord-Norge (UNN) har utført blant 818 gutter og 800 jenter ved videregående skoler i Finnmark.

– Vi fant ut at fast partner ikke beskytter mot klamydia, sier stipendiat og spesialist i medisinsk mikrobiologi Kirsten Gravningen til Dagens Medisin.

På vei ned fra klamydiatoppen
Som ledd i sitt doktorgradsarbeid gjennomførte Gravningen og hennes kolleger ved UNN og Universitetet i Tromsø i 2009 en populasjonsbasert tverrsnittsundersøkelse. Studien ble utført blant alle elevene i videregående skole i fem finnmarkbyer.  Median alder var 17,2 år.

– At vi valgte Finnmark, skyldes at forekomsten av klamydia har vært høyest i dette fylket. Tidligere hadde Finnmark dobbelt så mye av denne kjønnssykdommen som gjennomsnittet på landsbasis, forteller Gravningen.

Hun understreker at klamydiaforekomsten blant finnmarkungdommen er redusert, og fylket har nå falt ned på en fjerdeplass.

Gravningen opplyser at denne studien er blant de få som har studert tidlig seksualatferd etter kjønn og samtidig målt klamydiaforekomst i biologisk materiale i denne unge aldersgruppen.

Jenter smittes lettere
Ved hjelp av et web-basert spørreskjema og klamydiatest i urinen, fant de at unge jenter hadde dobbelt så høy klamydiaforekomst (7,3 prosent) som gutter (3,9 prosent).

– Jentene debuterte tidligere seksuelt og har derfor hatt flere partnere så langt i livet. De hadde jevnt over eldre partnere, og de brukte mindre kondom enn guttene, forteller Gravningen.

Hun fant dessuten ut at høy utdanning hos mødrene økte sannsynligheten for klamydia hos jentene, men ikke hos guttene. At jentene møtte seksualpartneren på en privat fest, bar eller diskotek økte også risikoen for å få infeksjon.

Hos alle deltakerne økte risikoen for å bli smittet, dersom de i løpet av skoleåret bodde utenfor familiehjemmet – og minket dersom de hadde brukt kondom ved siste samleie.

Bruker andre prevensjonsmidler
– Hva kan være årsaken til at jentene bruker mindre kondom enn guttene?

– Flere jenter enn gutter i den alderen har en fast partner. Jentene bytter relativt raskt over fra kondom til hormonelle prevensjonsmidler når de får kjæreste. Guttene har yngre eller jevnaldrende partnere som de har kortere forhold med, og bruker i større grad kondom. Det viser seg at et fast forhold ikke beskytter unge jenter eller gutter mot klamydia.

– Hvorfor ikke?

– Jentene er ofte sammen med eldre gutter som jevnt over har høyere forekomst av klamydia. Siden infeksjonen ofte er uten symptomer, kan man være smittet i lengre tid uten å vite om det, og dermed overføre klamydia til en eller flere nye partnere. Faste forhold i denne aldersgruppen varer ofte ikke så lenge. Noen har flere partnere. Hun mener det er viktig å tilpasse de forebyggende klamydiatiltakene blant ungdom etter kjønn.

Av biologiske årsaker er unge jenter i utgangspunktet mer mottakelige for kjønnssykdommer enn guttene. Derfor vil kjønnsforskjeller i tidlig seksualatferd bare forklare en del av ulikheten i infeksjonsnivået mellom jenter og gutter.  

Lett å bli kvitt
Hun forteller at det er enkelt å behandle en påvist klamydiainfeksjon.

– En dose med antibiotika er nok, men det er viktig at begge partnerne testes og behandles, og at det ved behov også gjøres smitteoppsporing utover dette, understreker Kirsten Gravningen.

Under arbeidet med doktorgraden er hun fortsatt tilknyttet sin arbeidsplass – UNNs avdeling for mikrobiologi og smittevern.

Powered by Labrador CMS