Tannbanken etterlyser innskudd

Én av fem syvåringer har sendt inn én eller flere melketenner til Folkehelseinstituttet. I alt har det kommet inn 3000 tenner som skal brukes til forskning. Myndighetene ønsker seg likevel flere – særlig fortenner.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.


Alle syvåringer i «Mor og barn-undersøkelsen» (MoBa) ved Folkehelseinstituttet (FHI) blir bedt om å sende inn en melketann eller flere til bruk i forskningen. Foreløpig har en av fem syvåringer i MoBa send inn tennene sine.
Tenner på prosjektet
De små tennenes hemmeligheter kan gi svar på helsegåter – også langt inn i fremtiden. Derfor ønsker forskerne seg flere tenner til Tannbanken.
– Vi har foreløpig mottatt cirka 3000 tenner. Mange sender inn én tann, mens noen sender inn to eller flere. Vi har mottatt opptil seks tenner fra enkelte deltakere. Dette er veldig oppmuntrende. Også familier som ikke er deltakere i MoBa, har sendt inn melketenner. Disse siste kan vi bruke til å utvikle gode analysemetoder, sier prosjektleder Helene Meyer Tvinnereim på FHIs nettside.
Fortenner i vente?
Ved hjelp av en laser kan forskerne ta prøver på tvers av tannens vekstlinjer og analysere tannvev som er dannet før fødselen og etter fødselen. Slik kan forskerne finne ut hva som befinner seg i tannvevet, både det som skal være der og det som helst ikke burde ha vært der, som for eksempel miljøgifter.
Tannbanken har mottatt litt flere tenner fra underkjeven enn overkjeven. De er takknemlige for alt de får, men er spesielt glad for å motta de store fortennene i overkjeven. Da får de mer materiale de kan forske på.
Pass på returkonvolutten!
– Foreløpig har vi mottatt litt for få tenner fra MoBa-deltakere. Dette kan skyldes at barnet ikke har felt tenner ennå eller at familien ikke har tatt vare på tenner som er felt. Dermed må de vente til neste tannfelling. I mellomtiden er det lett for at returkonvolutten blir borte. Heng derfor returkonvolutten på et strategisk lurt sted! oppfordrer Tvinnereim.
Det vil selvsagt også være MoBa-deltakere som ikke ønsker å sende inn tenner til tannbanken. – Dette er jo en frivillig sak, sier Tvinnereim.
Utenlandsk nysgjerrighet
Også utenlandske forskermiljø er interessert i samarbeid om forskning på tenner i MoBaTann. – Vi holder på å utarbeide retningslinjer for utlevering av tannmateriale, opplyser Tvinnereim.
Tannbanken er et samarbeid mellom Universitetet i Bergen og Folkehelseinstituttet. Alle forskningsprosjekter som ønsker å bruke melketennene i Tannbanken, må først være godkjent av Regional komité for medisinsk og helsefaglig forskningsetikk (REK) og ha konsesjon fra Datatilsynet.
Prosjektene må dessuten være godkjent av ledergruppen for MoBa og MoBaTann. 

Powered by Labrador CMS