Sykehusdirektør: – Tar arbeidsmiljøet på største alvor
Hulda Gunnlaugsdottir, adm.dir i Helgelandssykehuset, tar bekymringsmeldingene fra de ansatte på største alvor. Og bekrefter overfor styret at det er trygt å være pasient på Helgeland.
Denne artikkelen er mer enn fire år gammel.
Styret i Helgelandssykehuset fikk en oppdatering på tarmkreftsaken i torsdagens styremøte.
Her kan du lese Dagens Medisins artikler om uroen i Helgelandssykehuet.
Lekkasjene til Rana Blad av de tre eksterne rapportene som har gransket tarmkreftkirurgien ved sykehuset, og effektene det har hatt på arbeidsmiljøet, tas på største alvor av ledelsen.
– Denne lekkasjen har en stor effekt på arbeidsmiljøet i sykehuset. Å få revet dette ut av hendene våre merkes i arbeidsmiljøet. Vi tar disse bekymringsmeldingene på største alvor og har allerede hatt flere møter med både ledere, tillitsvalgte og verneombud.
Gunnlaugsdottir forteller videre at det er opprettet en arbeidsgruppe for arbeidsmiljø som skal ha sitt neste møte 14. oktober.
Avkrefter omkamp om lokalisering
Medisinsk direktør Fred Mürer merker seg et stort engasjement i tarmkreftsaken.
– Like stort eller større enn før helseministeren tok sin beslutning om struktur og lokalisering av Nye Helgelandssykehuset. Det viser at det tar lang tid å gå fra kamp- til fredsmodus.
Han merker seg videre at lokaliseringsdebatten er trukket frem på nytt, men fastslår:
– Denne saken har ingenting med struktur og lokasjon å gjøre. Vi har kommet godt i gang med Nye Helgelandssykehuset og vil følge oppsatt plan. Denne saken vil ikke få ringvirkninger for dette arbeidet.
En kjedelig sak
Styreleder Arne Benjaminsen kaller tarmkreftsaken «en kjedelig sak».
Jeg forventer at kirurgi utføres i henhold til nasjonale retningslinjer og at det er trygt å være pasient i alle enheter. Eva Monica Hestvik, styremedlem i Helgelandssykehuset
- Særlig med tanke på lekkasjen, som gjorde at en planlagt prosess ikke ble som den burde være. Vi burde sikret at rapportene ble gjennomgått med fagmiljøene før de ble kjent i media. Vi har et stort ansvar for å ivareta våre ansatte og det å bli eksponert i en slik sak gjennom en lekkasje i media er svært krevende og ikke forsvarlig. Dette var uheldig. Når det er sagt, synes jeg at måten vi fikk diskutert dette på i siste styremøte, og måten saken har blitt fulgt opp på i etterkant, er bra.
Knut Glasø, tillitsvalgt i Overlegeforeningen, har anmeldt Helgelandssykehuset for brudd på taushetsplikten, skriver Helgelendingen.
- Bakgrunnen for anmeldelsen er brudd på taushetsplikten. Pasienter er gjenkjennbare i presseoppslag, sier Glasø til avisa.
Ville ha forsikringer
Flere av styremedlemmene ville ha forsikringer om at det er trygt å være pasient i Helgelandssykehuset.
– Jeg spurte i forrige møte om ledelsen er bekvem med fortsatt kirurgi. Jeg er i hvert fall bekvem med den tiltaksplanen som er langt frem og at helsetilsynet skal gjennomgå saken. I fall det finnes avvik så har man en gyllen mulighet til å få lukket dem på en god måte og etablert trygge prosedyrer i hele foretaket. Så under forutsetning av at vi i styret kan være trygge på at det nå utføres god og trygg kirurgi i hele foretaket, så synes jeg dette er kjempebra, uttaler styremedlem Jonne Kalstad.
Det samme etterspør styremedlem Eva Monica Hestvik.
– Vi skal tilby rett behandling til rett kvalitet. Riksrevisjonen har påpekt at styrene i helseforetakene ikke er gode nok til å etterspørre informasjon om alvorlige hendelser. Med henvisning til dette, ønsker jeg å bli forsikret om at Helgelandssykehuet ivaretar pasientsikkerheten, særlig nå i denne saken om tarmkreftkirurgi. Jeg forventer at kirurgi utføres i henhold til nasjonale retningslinjer og at det er trygt å være pasient i alle enheter. Om ledelsen forsikrer meg om det, så stoler jeg på og forholder meg til det, sier hun.
Blandede signaler
Henriette Hanssen peker på det hun mener er blandede signaler fra ledelsen i denne saken, som først understreker at det er trygt å være pasient, for så å kommunisere at det ikke skal utføres denne typen operasjoner til og med uke 40 ved noen av enhetene.
– Ledelsen må være tydelig på at det er trygt å være pasient i Helgelandssykehuset, sier hun.
Gunnlaugsdottir forsikrer at det er trygt å være pasient, og påpeker at ingen av enhetene er stengt.
– Det er ikke et ord jeg bruker. Det er viktig nå at fagmiljøene arbeider i fellesskap i det arbeidet som nå skal gjøres. Men det er viktig for meg å si at det ikke skal utføres noen operasjoner til og med uke 40, sier hun.
Hun vil ikke kommentere hvorvidt det er planer om at noen av avdelingene skal stenge.