Ut mot samarbeidskultur i nord
Både tidligere Ap-politiker Roger Ingebrigtsen, som nå er PR-rådgiver, og Høyres Sveinung Stensland etterlyser større samarbeidskultur i nord.
Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.
TROMSØ (Dagens Medisin): «Det politiske landskapet i Nord-Norge endrer seg og Senterpartiet er største parti, mens de store styringspartiene Høyre og Arbeiderpartiet svekkes». Dette var bakteppet for en politisk debatt i Tromsø i regi av Avisa Nordlys forrige uke.
«Syting eller rettferdig harme?»
– For hva er det egentlig som skjer i Nord-Norge? Er protesten basert på rettferdig harme eller nordnorsk syting? Og hvordan ser det nordnorske opprøret ut fra sør, fra hovedstaden?, var blant spørsmålene politisk redaktør i Nordlys, Skjalg Fjellheim, rettet til debattantene som hadde tatt turen fra sør til nord.
Den politiske samarbeidskulturen er ulik i nord og på vestlandet Sveinung Stensland (H)
Tidligere Ap-politiker Roger Ingebrigtsen var blant debattantene, for øvrig invitert på kort varsel etter et frafall i panelet.
Ingebrigtsen var blant annet statssekretær for helseminister Anne-Grete Strøm-Erichsen for nær ti år siden, og ble nylig ansatt som PR-rådgiver i First House.
– Hjelper ikke å kaste skit
Han følger situasjonen i Nord-Norge tett, og hans klare budskap i debatten var at de nordligste fylkene må stå sammen:
– Vi har tre fylker som nesten er som tre fiendtlige land, vi har to universiteter som sloss ganske hardt om akkurat de samme studentene, vi har tre fire sykehus som ønsker hverandre et visst sted og det er kamp om pasientene, sa Ingebrigtsen.
Også han har fulgt debatten om regjeringens planer om å slå sammen Finnmarkssykehuset og UNN.
Til Dagens Medisin sier han at det må sterkere lederskap til i sykehussektoren.
– Jeg er ikke ekspert på hvordan hva hvert enkelte sykehus skal gjøre. Vi ser konflikter i mange deler av Nord-Norge også innen helsevesenet. Denne landsdelen trenger en enda bedre funksjonsfordeling mellom de ulike sykehusene og nivåene innen spesialisthelsetjenesten. Alle sykehusene kan ikke gjøre det samme, vi er alt for få mennesker.
– Men det har man vel skjønt nå?
– Ja, men når det kommer til stykket mangler det ofte en helhetstilnærming; Hva er bra for akkurat denne regionen - jeg savner enda sterkere lederskap, og da må vi ha sterkere funksjonsdeling mellom sykehus.
Dette er ikke noe som nødvendigvis særpreger Nord-Norge, mener Ingebrigtsen:
– Som statssekretær i Helsedepartementet – for å si det mildt: Det å komme til Vestlandet da var noe av det mest krevende du kunne gjøre, sier han og viser til striden mellom Kristiansund og Molde.
– De tilstandene har vi foreløpig ikke hatt her i Nord-Norge men så får vi se hva som skjer nå i debatten om sykehuslokaliseringen.
I debatten fremholdt han at det ikke «hjelper å kaste skit», og at man heller må lage en sterk region.
– Er det dårlig oppførsel fra folk i betente saker?
– Ikke dårlig oppførsel, men jeg skulle ønsker vi var enda flinkere til å se Nord-Norge som en felles region. Vi hadde blitt bedre av å jobbe sammen, på tvers av gamle fylkesgrenser og de to universitetene, sykehus og helseforetak.
– Nå er du PR-rådgiver, hva er ditt råd i saken om sammenslåingen, skal alle sitte stille mens det tenkes?
– Nei vi skal kjøre ordentlig debatt, men jeg synes ikke man skal mistenkeliggjøre motivene for mye. Vi er altfor mistenksomme når det kommer til motivene: Jeg går ut fra at de som har lyst å slå sammen har gode ideer om hvorfor det er smart. Jeg skjønner godt de som er i Finnmark som er uhyre skeptisk til dette, det er også folk i Tromsø som er skeptiske til dette.
Ingebrigtsen har jobbet i fem forskjellige departementer, og helse er sektoren med de sterkeste følelsene, sier han:
– Helsedepartementet er desidert det mest krevende jeg har vært i, fordi hver dag så er folk rasende på de ulike beslutningene.
Stortingsrepresentant og helsepolitisk talsperson for Høyre, Sveinung Stensland, har bakgrunn som lokalpolitiker i Haugesund og fylkespolitiker i Rogaland.
Han sier han «noterer at den politiske samarbeidskulturen er ulik i nord og på vestlandet».
– Vi har jo våre feider her også, og krangler mellom Bergen og Stavanger. Men vi greier å samarbeide likevel, og å sørge for at ting går bra. Se bare når vi skulle bygge nytt sykehus i Helse Fonna, der det senhøsten 2016 kom henvendelse om lån til departementet. I 2017 var dette inne i statsbudsjettet, og sykehuset kom på plass etter kort tid. I Stavanger har det vært en litt større debatt, men man kommer seg videre.
– I andre deler av landet som i helseregion Innlandet for eksempel, klarer man ikke å bli enige internt. Den som vinner når en region ikke er enig innad, er alle andre. Blir man ikke enige i Oslo-prosessen om sykehus nå, så blir det ikke noe sykehus på Aker.
– Jeg vil ikke si at man krangler mer i Nord-Norge enn andre steder, men det er en konflikt om sammenslåingen av Finnmarkssykehuset og UNN. Hovedutfordringer i nord er at pasientgrunnlaget er så lavt at man er nødt å ha en god funksjonsfordeling for å sikre legene god nok kompetanse, sier Stensland.
Øvrige debattanter var Kristin Clemet, daglig leder i Civita, Gunnar Stavrum, sjefredaktør i Nettavisen og Trygve Svensson, leder i tankesmien Agenda.