Anbud i TSB: Når økonomi trumfer kvalitet
Politiske beslutningstakere og Helse Sør-Øst har et betydelig ansvar for å sikre at TSB ikke blir redusert til et spørsmål om lavest pris.
Tverrfaglig spesialisert rusbehandling (TSB) er et krevende og komplekst område i spesialisthelsetjenesten. Pasienter som kjemper mot rusmiddelavhengighet, har ofte samtidige psykiske lidelser og somatiske sykdommer. Noen trenger døgnopphold og herunder langvarig pleie og omsorg for å oppnå bedre stabilitet, mens mange kan behandles poliklinisk eller i kortere døgnforløp. Derfor er det en farlig utvikling at anbudsprosessen i Helse-Sør Øst (HSØ) prioriterer økonomiske hensyn der bredden i tilbudene forsvinner. Vi er spesielt bekymret for legedekningen innen TSB.
Det er også verdt å merke seg en viktig kontrast til psykisk helsevern. Her stilles det tydelige krav til antall leger per pasient.
Pasientens komplekse behov
Avhengighet er sjelden en isolert problemstilling. Pasienter som søker hjelp i TSB har sammensatte utfordringer som krever en helhetlig tilnærming. I tillegg til avhengighetsbehandling trenger de utredning og behandling for fysiske skader og sykdommer, samtidig som de skal kartlegges i forhold til psykiske lidelser. Dette fordrer en bred somatisk og psykiatrisk utredning, samt et tverrfaglig behandlingstilbud som omfatter alt fra trening som medisin, medikamentell behandling, psykiatrisk terapi og sosial kartlegging og rehabilitering.
Når vi vet hvor sammensatte problemene er, bør det vær åpenbart at én type behandlingstilbud ikke passer for alle. Enkelte pasienter trenger langvarig institusjonsopphold, mens andre kan ha nytte av dagbehandling eller oppfølging i hjemmet. Behandlingen må tilpasses individet, og da trenger vi et mangfold av tilbud som varer over tid og ikke blir anbudsutsatt med jevne mellomrom.
Økonomiske prioriteringer i anbud
Det er derfor foruroligende når anbudsprosessen for TSB i HSØ gir økonomi en høyere vekt enn kvalitet i vurderingen av tilbudene. Når pris dominerer beslutningene, risikerer vi å miste bredde og gode behandlingstilbud. Vi vet mye om hva som fungerer i TSB. Rapporten «Bedre Helse og lengre liv» utgitt av Den norske Legeforening fra 2023 peker på viktigheten av å ivareta pasientene helhetlig og benytte mulighetene til somatisk oppfølging når pasientene er i behandling. Rapporten legger vekt på å integrere ansvaret for somatisk helse i TSB og psykisk helsevern (PHV).
Dette blir nesten umulig når HSØ legger opp til 0,5 leger per avdeling som norm, uten at størrelsen på avdelingen er definert. Det vil si at en risikerer store avdelinger der det blir svært knappe legeressurser. Resultatet av anbudet blir et minimumsnivå som kan gjøre det nær umulig å tilby god medisinsk oppfølging for pasientene. For pasientene kan dette bety redusert tilgang til varierte spesialiserte tilbud og behandling av høy kvalitet. Pasientene risikerer å bli svingdørspasienter som havner på akuttmottak, på medisinske avdelinger og i PHV fordi de ikke får helhetlig tilbud i TSB.
Spesialisthelsetjenesten er lovpålagt å gi forsvarlig helsehjelp, og tilstrekkelig legedekning er en grunnleggende forutsetning. I tillegg til at pasientene kan bli syke i abstinensfase og som direkte følge av bruk av rusmidler, er dette en pasientgruppe med alvorlig komorbiditet. Lav bemanning kan føre til utilstrekkelig medisinsk oppfølging, dårligere pasientsikkerhet og risiko for alvorlige feil i vurdering og behandling.
Det er også verdt å merke seg en viktig kontrast til psykisk helsevern. Her stilles det tydelige krav til antall leger per pasient. Våren 2024 utlystes anbud innenfor psykisk helsevern, spiseforstyrrelsesbehandling, der kravet til lege var «Minst 2 årsverk lege/psykiater, eller 1,18 årsverk pr 10 pasienter. Minst 1 skal være psykiater, i tillegg minst 3 årsverk med psykologspesialister (1,6 årsverk pr 10 pasienter)». Dette sikrer at det alltid er tilstrekkelig medisinsk bemanning til å følge opp pasientene på en faglig forsvarlig måte. Vi ønsker tilsvarende krav i TSB.
Hva politikerne kan gjøre
Politiske beslutningstakere og HSØ har et betydelig ansvar for å sikre at TSB ikke blir redusert til et spørsmål om lavest pris. Et konkret tiltak er å skjerpe kravene til bemanning i TSB. Minstekravet til legekapasitet må oppjusteres, og det må tas hensyn til avdelingens størrelse og pasientgrunnlag.
Å anbudsutsette TSB skaper uforutsigbarhet for en sårbar gruppe pasienter. Siden TSB likevel må forholde seg til anbud skulle vi ønske at HSØ i dette anbudet kunne legge til rette for en anbudsstruktur som vektlegger kvalitet minst like mye som økonomi, og sørge for at dette gjenspeiles i de kravene som stilles til leverandørene. Det vil sikre pasientene bedre behandlingstilbud, og behandlingstilbud der legene kan oppfylle tjenester i henhold til lovverk og veiledere.
Ingen oppgitte interessekonflikter