UHENSIKTSMESSIG: Profesjonsnøytrale takster gir ikke nødvendigvis mer tverrfaglighet, men kan gi en uhensiktsmessig oppgaveoverføring der økonomiske insentiver overstyrer faglige vurderinger, skriver Nils Kristian Klev. Foto: Hanna Johre / NTB

Ja til tverrfaglighet – men ikke profesjonsnøytrale takster

Dersom oppgavene deles opp mellom ulike yrkesgrupper, vil pasienten måtte ha flere kontakter, og helsevesenet bruke mer tid og ressurser – unødvendig både for pasienten og samfunnet.

Publisert

Regjeringen vurderer profesjonsnøytrale takster for fastlegekontorene. Tanken er at dette skal styrke tverrfagligheten og gjøre helsetjenestene mer effektive. Men vil det faktisk føre til bedre helsetjenester for pasientene? Erfaring og faglige vurderinger tilsier at det kan ha motsatt effekt. 

Allmennmedisin handler om mer enn de mest komplekse tilfellene 

Det er en misforståelse å tro at fastleger kun skal håndtere de mest kompliserte medisinske tilfellene, mens enklere problemstillinger kan overlates til annet helsepersonell. Fastlegen følger deg gjennom ulike faser av livet, dere blir godt kjent og det gjøre det lettere å fange opp endringer som kan være avgjørende for tidlig diagnostikk og god behandling. 

Balansen mellom krevende og lettere problemstillinger gjør fastlegejobben meningsfull. Hvis legene kun skal sitter igjen med de mest krevende oppgavene, øker belastningen, og færre vil kunne stå i jobben over tid.

Fastlegen løser mange problemstillinger i én konsultasjon 

En pasient kommer til fastlegen for diabeteskontroll, men har også vondt i halsen, spørsmål om blodtrykk og en bekymringsfull føflekk. Fastlegen vurderer alt dette effektivt i én konsultasjon. Dersom oppgavene deles opp mellom ulike yrkesgrupper, vil pasienten måtte ha flere kontakter, og helsevesenet bruke mer tid og ressurser – unødvendig både for pasienten og samfunnet. 

Fastleger arbeider allerede svært tidseffektivt, og en vanlig konsultasjon inneholder ofte tre til fire problemstillinger. Det vi trenger, er avlastning for mer administrative oppgaver og godt tverrfaglig samarbeid om med pasientene med store og sammensatte behov – ikke et system som skaper unødvendig dobbeltarbeid. 

Takstsystemet må understøtte rett bruk av kompetanse 

Takstsystemet bør stimulere til riktig oppgavefordeling. Hvis vi innfører profesjonsnøytrale takster, blir det mindre lønnsomt å bruke høyere kompetanse. Lege, sykepleier og helsesekretær har ulike roller i pasientbehandlingen, og takstene bør gjenspeile dette.

- Riktig oppgavefordeling: Differensierte takster sørger for at hver profesjon brukes der de gir størst nytteverdi. Leger bør bruke sin tid på vurderinger, diagnostikk og behandling, mens sykepleiere og helsesekretærer utfører mer definerte oppgaver innenfor sine kompetanseområder. 

- Fleksibilitet til justeringer: Differensierte takster gjør det lettere å tilpasse honoreringen for yrkesgruppene basert på behov og kompetansekrav over tid. 

- Styrke rekruttering og kompetanseutvikling: Fjerning av økonomiske insentiver for videreutdanning og spesialisering kan svekke kompetansen i helsetjenesten. 

Helsesekretærer er en undervurdert ressurs 

Regjeringens forslag om å åpne for at sykepleiere også skal kunne utløse takster på legekontor er et skritt i riktig retning for å styrke tverrfagligheten. Men hvorfor stanse der? Helsesekretærer er en uvurderlig ressurs i fastlegekontorene og bør også få samme mulighet. Hvis ikke risikere vi at helsesekretærer på sikt blir erstattet av sykepleiere da deres takster gjør dem mer lønnsomme. Oppgaver som helsesekretærer kan løse, bør de også få mulighet til å utføre – og finansieringssystemet må legge til rette for dette. Å utvide takstsystemet til å inkludere helsesekretærer vil gi en mer helhetlig og fleksibel ressursutnyttelse, uten å skape skjeve insentiver. 

Riktig bruk av ressurser gir bedre pasientomsorg 

Når en fastlege ansetter en sykepleier, medfører det betydelige kostnader. Erfaring viser at sykepleiere i liten grad avlaster fastlegen for konsultasjoner, men heller bidrar til en utvidelse av tjenestetilbudet samt styrker samarbeidet med kommunale helsetjenester. Dette er positivt, men betyr at denne kompetansen bør brukes der den gir størst gevinst – i oppfølgingen av pasienter med store og sammensatte behov. 

I stedet for å skape insentiver for å dele opp én legekonsultasjon i flere sykepleiekonsultasjoner, bør vi tilrettelegge for at leger, sykepleiere og helsesekretærer kan bruke sin tid der den trengs mest. Det gir best ressursutnyttelse og sikrer raskest mulig behandling. 

Bedre styring av takstsystemet 

Profesjonsnøytrale takster gir ikke nødvendigvis mer tverrfaglighet, men kan gi en uhensiktsmessig oppgaveoverføring der økonomiske insentiver overstyrer faglige vurderinger. Det kan også øke risikoen for unødvendig bruk av helsetjenester og høyere kostnader. 

Løsningen er derfor ikke profesjonsnøytrale takster, men et takstsystem som sikrer riktig bruk av kompetanse. Spesielt bør vi ha et sterkere fokus på pasienter med store og sammensatte behov, der tverrfaglighet gir en reell gevinst. 

Ja til tverrfaglighet – nei til profesjonsnøytrale takster. 

Powered by Labrador CMS