Lover bedre beredskap – avviser å annullere kontrakt
Helseminister Bent Høie (H) lover at luftambulanse-beredskapen blir bedre.
Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.
Kravet om at helseminister Bent Høie (H) skulle redegjøre for ambulansefly-saken i Stortinget kom fra Ap, SV og Sp.
Tirsdag startet Høie sin redegjørelse med å understreke hvor viktig luftambulansene er for helseberedskapen i Norge, og særlig i Nord-Norge.
– Lovlig anskaffelse
Videre redegjorde han for dagens status, og fortalte at beredskapen er redusert også tirsdag.
Han sa videre at det ikke er grunnlag for å hevde annet enn at anskaffelsen er gjennomført etter loven, og pekte på at den er gjennomført i tråd med alle grunnprinsipper for konkurranse og anskaffelsesregelverk.
Lover bedring
Høie sa at det iverksettes flere tiltak for å bedre situasjonen, blant annet et ekstra fly fra Babcock, to helikopter fra Forsvaret. Fra 2019 settes det inn nye kortbanefly på alle baser som har bedre navigasjons- og sikkerhetsutstyr, og flyr raskere enn i dag. Høie sa også at det settes inn en besetning i bakvakt som kan settes inn ved sykdom og fravør.
– Forblir privat
Han pekte videre på at denne tjenesten alltid har vært levert av private leverandører, og at dette er noe som spesialisthelsetjenesten ikke skal gjøre.
– Vi har lang og god tradisjon for samarbeid, og denne saken viser at det kan være krevende med leverandørbytte. Det er ikke naturlig at spesialisthelsetjenesten skal bygge opp en slik tjeneste.
Ambulanseflytjenesten vil fra 2019 årlig koste cira 100 millioner kroner mer enn det den gjør i dag, noe som innebærer at de regionale helseforetakenes utgifter stiger fra 400 millioner til 500 millioner kroner årlig.
– Vil gå ut over pasientbehandlingen
Forslaget om å annullere anbudet med Babcock og å videreføre avtalen med Lufttransport er uaktuelt, mener Høie.
– Det er ingen ting som tilsier at Babcock ikke kan levere tjenester i tråd med kontrakten, sa han.
– Kontrakten er inngått lovlig, og kan ikke reverseres uten betydelige kostnader og juridiske konsekvenser for de regionale helseforetakene. Babcock har flere fly og en simulator under produksjon og de har brukt betydelige ressurser. Det er snakk om betydelige beløp som vil gå på bekostning av pasientbehandlingen, sa Høie.
Ap’s helsepolitiske talsperson, Ingvild Kjerkol, mener Høie ikke viste i redegjørelsen at han har tatt ansvaret inn over seg:
– Stortinget må kunne forvente at en helseminister løfter fanen for pasienter og for pasientrettighetsloven aller høyest. Dette er nasjonal beredskapskrise som dessverre er godt varslet, sa hun.
Frp: – Krisemaksimering
Bård Hoksrud (Frp) langet ut mot både opposisjonen og fagfolk:
– Det er krisemaksimering å snakke om en egen luftambulansetjeneste i statlig regi, eller om å reversere kontrakten med et selskap som nå blir gjort til syndebukk i denne saken, for å fremme et gammeldags syn om at staten skal drive alt. Det er uredelig. Og å gi det nye selskapet, som først tar over neste år, skylda er ikke akseptabelt. Det er de som driver i dag som har ansvaret, sa Hoksrud.