«Pasienten rekker å dø flere ganger på den tiden»
Beskjeden til Finnmarkskommunene mandag kveld: Kun 2 av 5 fly er i beredskap – ingen i Finnmark.
Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.
«Mandag kveld og natt til tirsdag (1800-0600) er kun 2 av 5 fly operative/i beredskap (ingen i Finnmark).
Tirsdag (0600-1800) er 5 av 6 fly operative/i beredskap. Det betyr at hjelp vil komme, men det vil kunne ta lengre tid enn normalt. Legevaktsleger må bestille via AMK som normalt, men være forberedt på at transporten kan ta lengre tid».
Det er beskjeden som gikk i en epost fra Finnamarkssykehuset HF til blant andre kommuneoverlege i Vadsø, Britt Larsen Mehmi, og kollegene i de andre Finnmarkskommunene
– Nå står alle flyene i Finnmark igjen. Kun to av fem fly er operative i Nord-Norge. Det er for langt å fly helikopter. Det går for sakte.
Til UNN Tromsø er korteste kjøretid gjennom Finland og Sverige på 10 timer og 32 minutter Kommuneoverlege i Vadsø, Britt L. Mehmi
Slik lyder en melding fra kommuneoverlege Mehmi til Dagens Medisin mandag kveld.
I helgen var helseminister Bent Høie (H) i Nord-Norge for å forsikre seg om at det var kontroll på situasjonen. Helse Nord forsikret søndag at situasjonen var «krevende men håndterbar».
Natt til tirsdag er det ifølge Finnmarkssykehuset altså ingen fly i beredskap, eller som er operative, i Finnmark.
– Jeg er meget bekymret for situasjonen, sier Mehmi.
– I Finnmark skal barn til Hammerfest sykehus. Får du et større hjerteinfarkt må du til UNN Tromsø, det samme gjelder ved behov for hjernekirurgi, kar-kirurgi og multiorgansvikt.
10 timer og 32 minutter til Tromsø
Luftambulansetjenesten flyr primært fra legevaktene inn til sykehusene i dette fylket. Det betyr at dersom Mehmi og kollegene ikke får ambulansefly til den alvorlig syke pasienten, så må pasienten enten bli værende på legevakten inntil man får fly, eller kjøres til et sykehus som ikke nødvendigvis har tjenesten pasienten trenger.
– Fra Vadsø Helsesenter til Hammerfest sykehus er korteste kjøretid på 6 timer og 18 minutter. Til UNN Tromsø er korteste kjøretid gjennom Finland og Sverige på 10 timer og 32 minutter, forklarer Mehmi.
– Pasienten rekker å dø flere ganger på den tiden,
Hun karakteriserer legene i Finnmark som tøffe:
– De gjør alt de kan for å hjelpe pasientene med begrensede ressurser på små legevakter langt fra sykehus. Vi har ikke mulighet til å ta røntgenbilder, utføre kirurgi eller ta mer enn helt enkle blodprøver. Vi kan ikke legge folk som trenger det i narkose, og vi er ikke rustet til å intensivbehandle, Men vi gjør det likevel med det vi har av medisiner og kompetanse.
– Jeg har i dag, igjen, informert min legevaktlege i kommunen, om at det ikke finnes tilgjengelige ambulansefly å oppdrive. Sykestua er informert om at vi kan måtte ivareta intensivpasienter i noe lengre tid i påvente av transport.
– Helikoptre går for sakte
– I mellomtiden snakkes det mye om at vi jo har Forsvarets helikoptre og SeaKing tilgjengelig.
– Men det første jeg lærte da jeg kom til Finnmark fra Østlandet for over ti år siden er at vi har fly her nettopp fordi helikoptrene ikke flyr fort nok. Avstandene er for store, sier Mehmi.
– Jeg har stilt spørsmålet før, og jeg stiller det igjen, må vi miste noen før denne saken oppklares, spør hun.