Leger Uten Grenser forbereder respons på konflikten i Ukraina
Som følge av situasjonen i Ukraina har Leger Uten Grenser blitt nødt til å sette prosjekter i landet på pause. Organisasjonen vurderer nå hvordan de kan respondere på behovene på bakken.
Denne artikkelen er mer enn to år gammel.
Det er ingen nordmenn fra Leger Uten Grenser i området, det opplyser Benedicte Sørum, pressekontakt i Leger Uten Grenser.
Har stanset aktiviteter i Ukraina
Organisasjonen skriver på sin side at de forskjellige teamene som er i Ukraina er alvorlig bekymret for konsekvensene konflikten i landet vil få for menneskene og samfunnet.
– Vi ser titusenvis av livredde mennesker på flukt på veiene. Situasjonen har endret seg drastisk de siste dagene, noe som har ført til at vi har vært nødt til å ta den vanskelige avgjørelsen å midlertidig stanse aktivitetene våre, skriver Leger Uten Grenser.
Aktivitetene som nå settes på pause er blant annet hiv-prosjektet i Severodonetsk, tuberkulose-prosjektet i Zhytomyr og helsetilbudet til konfliktrammede i Donetsk.
Til tross for at prosjektene er stanset har organisasjonen gjort det de kan for å sørge for at pasientene blir ivaretatt videre.
– De hadde allerede store behov, hadde levd gjennom syv år med konflikt, mange er eldre, og mange lever med kroniske sykdommer. Vi er bekymret for hvordan kampene nå vil påvirke livene deres ytterligere, skriver Leger Uten Grenser.
Mobiliserer nødhjelprespons
Kort tid før situasjonen eskalerte var Leger Uten Grenser i kontakt med flere sykehus i Donetsk og Luhansk for å se hvordan de kan bidra med opplæring i akuttmedisin og kirurgi. Organisasjonen skriver også at de nylig støttet et sykehus i Mariupol med utstyr i tilfelle det skulle komme et høyt antall skadde.
– Den alvorlige situasjonen gjør det nå helt kritisk å sørge for at mennesker har tilgang til helsehjelp og medisiner. Teamene våre ser nå på hvordan de kan tilpasse aktivitetene våre til behovene, skriver Leger Uten Grenser.
Det mobiliseres nå en generell nødhjelpsrespons for å kunne reagere raskt. Leger Uten Grenser har team klare til å gi humanitær assistanse i Hviterussland og Russland hvis det skulle bli nødvendig.
Organisasjonen ser også på muligheten til å sende beredskapsteam til andre naboland, som kan stå klare til å respondere på behov i Ukraina eller for å gi helsehjelp til flyktninger. Leger Uten Grensers forsyningssentre klargjør nå medisinske nødhjelpspakker som kan deles ut raskt.
– Vi vil nå se videre på hvordan og hvor vi kan gi upartisk humanitærhjelp på en trygg måte, skriver organisasjonen på sin side.