ØNSKER Å FORTSETTE ARBEIDET: Håkon Einar Grimstad, daglig leder Felles kommunal journal interim, sa på Helseteknologikonfferansen at han setter sin lit til å få fullføre arbeidsplan frem til sommeren 2023.

Foto: Michael Chr. A. Simonsen

Kutt for Felles kommunal journal: – Begrunnelsen må være korrekt

Håkon Einar Grimstad, daglig leder i Felles kommunal journal (FKJ) interim mener regjeringens kutt er foretatt på feil grunnlag. Nå setter han sin lit til at Stortinget tar grep.

Denne artikkelen er mer enn to år gammel.

– Basert på den siste ukes hendelser kunne undertittelen på mitt innlegg vært «return of the living dead».

Slik innledet Håkon Einar Grimstad sitt innlegg på Teknas Helseteknologikonferanse som ble avholdt på Fornebu onsdag. Der gikk han gjennom status for Felles kommunal journal og planen frem til sommeren 2023.

Dagens Medisin har tidligere denne uken omtalt at regjeringen vil kutte all støtte til Felles kommunal journal i sitt forslag til statsbudsjett for 2023. 

Målet med FKJ har vært å etablere en felles plattform hvor informasjon kan deles mellom ulike systemer i en kommune. Slik at helsepersonell kan få tilgang til relevante helseopplysninger om en innbygger når de trenger det.

Får ikke overføre midler

Arbeidet til FKJ er fremdeles i innledende fase. Det er planlagt presentasjon av styringsdokument og strategi for videre arbeid i november. Planen er at dokumentet skal ut på en innspillsrunde, som deretter skal innarbeides i starten av 2023.

Men nå har det altså kommet beskjed om at prosjektet verken ligger an til å få midler i neste års budsjett eller får lov å overføre tildelte midler fra i år til 2023. 

Det betyr i realiteten at prosjektet avvikles fra nyttår.

– Begrunnelsen må være korrekt

Grimstad er kritisk til beslutningen. 

– Regjeringen begrunner det med at det ikke er levert på punkter i 2022. Vi er så vidt meg bekjent fremdeles i 2022, sier Grimstad til Dagens Medisin.

I forslag til statsbudsjett listet regjeringen opp tre punkter for å begrunne kuttet i  støtten til FKJ:

  1. Den forberedende styringsgruppen, og senere selskapet med kommunalt majoritetseierskap, skal utarbeide et oppdatert styringsdokument for felles kommunal journalløsning.
  2. Styringsdokumentet skal underlegges kvalitetssikring, men det stilles ikke krav om bruk av statens kvalitetsordning (KS2).
  3. Før kunngjøring av anskaffelse skal det være forpliktende deltakelse fra kommuner som representerer minst 55 pst. av befolkningen utenfor helseregion Midt-Norge.

I 2020 ble det kraftig kritiserte Akson-prosjektet delt i to tiltak: FKJ, som ledes av kommunene, og Digital samhandling, som ledes av Direktoratet for e-helse og utføres av Norsk Helsenett.

Grimstad mener punktene som listes opp i forslaget til statsbudsjett henger igjen fra Akson-prosjektet.

– «Før kunngjøring av anskaffelsen(...)», skriver regjeringen. Vi skal ikke foreta en anskaffelse. Dette er noe som henger igjen fra Akson.

Grimstad viser også til at det ble brukt ti år og flere hundre millioner på Akson-prosjektet, og at FKJ så langt har brukt halvannet år.

– Vi har brukt knapt 60 millioner kroner av totalt 2014 millioner kroner som Stortinget bevilget i 2021 og 2022. Nå spør vi om å få overføre 20 millioner kroner av restbeløpet til neste år, for å kunne fullføre plan frem til sommer 2023.

Han sier det er politikernes rett og plikt til å foreta valg, og at alle andre kan være mer eller mindre enige i valgene.

– Men begrunnelsen for valgene må være korrekt. Derfor setter vi vår lit til at Stortinget vil beslutte at vi kan fullføre arbeidet frem til sommeren.

Felles kommunal journal og regjeringens forslag om å kutte all støtte vil bli debattert på Dagsnytt 18 i dag. Der vil Siri Gulliksen Tømmerbakke, redaktør i Dagens Medisin også delta.

Powered by Labrador CMS