NY LOV: Helse- og omsorgsminister Jan Christian Vestre (Ap) skal legge frem forslaget til ny abortlov på en pressekonferanse i dag. Foto: Terje Pedersen / NTB

Regjeringen legger frem forslag til ny abortlov i dag

Helse- og omsorgsminister Jan Christian Vestre (Ap) legger frem forslag til ny abortlov fredag klokken 11.45.

Publisert Sist oppdatert

Forslaget presenteres på en pressekonferanse i Marmorhallen hos Klima- og miljødepartementet, opplyser Helse- og omsorgsdepartementet i en presseinvitasjon.

Onsdag denne uken erfarte NRK og Dagens Næringsliv at en ny abortlov som vil utvide retten til selvbestemt abort fra 12 til 18 uker ville legges frem fredag, men at Sp ville ta dissens.

NRK skrev at Sp ønsker å beholde dagens abortlov, som åpner for abort frem til 12 uker.

Støtte fra flere partier

DN skriver at Arbeiderpartiet, Venstre, SV, MDG og Rødt ventes å stemme ja til forslaget. Det vil gi 80 representanter, fem mindre enn det som trengs for å bli vedtatt.

I Hurdalsplattformen, som er Sp og Aps regjeringserklæring fra 2021, står det at regjeringen står fritt til å søke et flertall i Stortinget i spørsmål om abortloven.

Norges abortlov har ikke vært endret på 50 år, med unntak av da selvbestemt abort ble lovfestet i 1978.

Dagens lovverk betyr at en gravid kvinne må søke om å få avbrutt svangerskapet fra og med uke 13 til og med uke 22. Søknaden må deretter avgjøres av en nemnd bestående av to leger.

Frem til uke 12 kan man bestemme selv om man tar abort eller ikke.

Friske fostre antas å være levedyktige etter utgangen av 22. svangerskapsuke og abort er derfor ikke tillatt etter det.

Omstridt debatt

I juni 2022 ble det oppnevnt et offentlig abortutvalg som fikk i oppdrag å se på abortlovens bestemmelser, oppfølgingen av kvinner som tar abort og alternativer til dagens abortnemnder.

Utvalget leverte sin rapport til daværende helseminister Ingvild Kjerkol (Ap) i desember i fjor, der de anbefalte at abortgrensen utvides til uke 18.

Abortutvalget foreslo også å avvikle dagens abortnemnder og etablere fem til ti nye som skal behandle søknader om abort, for å styrke rettssikkerheten for dem som søker om abort etter uke 18.

Utvalget foreslo også å utrede et tilbud om abort utenfor sykehus. De anbefaler at den nye abortloven ikke hindrer at abort før uke ti kan tilbys utenfor sykehus.

Et annet omstridt spørsmål i abortdebatten har fosterreduksjon, et inngrep som avbryter svangerskapet for ett eller flere fostre i et flerlingsvangerskap, mens svangerskapet fortsetter for ett eller flere av de andre fostrene. Abortutvalget konkluderte i desember at de mener slike søknader bør behandles i abortnemnd av hensyn til gjenværende foster eller fostre.

KrF kritiske

Et av partiene som er mest kritisk til en utvidelse av abortloven, er Kristelig Folkeparti (KrF). Fungerende partileder Dag-Inge Ulstein er tydelig på at de vil ta kampen med regjeringen.

– Det er ingen tvil om at når Arbeiderpartiet legger fram det som er en radikal utvidelse av abortloven, blir det viktig for oss å utfordre den, sier han til NRKs politisk kvarter dagen etter at Olaug Bollestad trakk seg som partileder.

– Det blir bare enda større press på menneskeverdet, og det kan ikke KrF sitte stille og høre på. Det er et sterkt engasjement i vårt parti, sier han.

Partiets tidligere leder Bollestad har tidligere omtalt regjeringens aborthåndtering som uansvarlig og respektløs.

Powered by Labrador CMS