UTVIDER: Helseministeren bekrefter at regjeringen vil utvide retten til selvbestemt abort til 18 uker

Foreslår omfattende endring av abortnemndene

Retten til selvbestemt abort utvides fra 12. til 18. uke av svangerskapet i forslaget til ny abortlov. Regjeringen foreslår også omfattende endringer av abortnemndene.

Publisert Sist oppdatert

Abortloven regjeringen nå skal legge framfor Stortinget, innebærer flere endringer, deriblant at retten til selvbestemt abort utvides med seks uker, til 18 uker ut i svangerskapet.

– Dagens abortlov har spilt en viktig rolle for kvinner over hele landet i mange tiår, og mitt mål er at også den nye abortloven skal stå seg i lang tid framover, sier helseminister Jan Christian Vestre (Ap) i en pressemelding.

– Kvinners rett til selvbestemt abort er en grunnleggende verdi i Norge. Det er fellesskapets oppgave å sikre gravide kvinner likeverdig rett til abort og tilgang til trygge aborter, sier han.

Stor belastning

Lovverket i Norge har hittil betydd at en gravid kvinne må søke om å få avbrutt svangerskapet fra og med uke 13 til og med uke 22, noe som behandles av en nemnd.

Flere kvinner har uttrykt at det er belastende å la andre avgjøre om hun kan få avslutte svangerskapet eller ikke. Det er hovedgrunnen til at helsedepartementet nå fremmer forslag om en endring.

– Mange kvinner opplever det som en belastning at det er andre som skal ta denne avgjørelsen på hennes vegne. Det er grunnen til at vi mener det er riktig å utvide retten til selvbestemt abort, sier helseminister Jan Christian Vestre (Ap) på en pressekonferanse i Marmorhallen.

Siste i Skandinavia

Norges abortlov har ikke vært endret siden 1978 da retten til selvbestemt abort ble lovfestet. Norge er likevel det siste landet i Skandinavia som utvider abortgrensen til 18 uker.

Danmark har vedtatt at deres abortlov utvides til 18 uker neste sommer. Sverige har tillatt det siden 1974.

– Dette har vært praksis i Sverige i mange tiår allerede, sier Vestre.

I Storbritannia og Nederland er loven enda mer liberal og tillater selvbestemt abort til uke 24 av svangerskapet.

I regjeringens forslag til ny abortlov foreslås det også at fosterreduksjon defineres som abort, og at gravide kvinner dermed selv kan ta stilling til det fram til uke 18 uten innblanding fra nemnd.

Fosterreduksjon vil si et inngrep som avbryter svangerskapet for ett eller flere fostre i et flerlingsvangerskap, mens svangerskapet fortsetter for ett eller flere av de andre fostrene.

Fakta om forslaget til ny abortlov

* Ny formålsparagraf – Helse- og omsorgsdepartementet foreslår at loven skal ha et todelt formål. Loven skal sikre ivaretakelsen av hensynet både til den gravides rettigheter og til samfunnets behov for å verne om det ufødte liv.

* Kvinners rett til selvbestemt abort utvides fra uke 12 til uke 18.

* Fosterantallsreduksjon defineres som abort, og den gravide skal ha rett til selv å avgjøre om antallet fostre skal reduseres fram til uke 18, innenfor grensen av det som er medisinsk forsvarlig.

* Kvinner får lovfestet rett til veiledning og informasjon, enten de velger å avslutte eller fullføre svangerskapet. Kvinner som velger abort, får lovfestet rett til oppfølgingssamtaler i etterkant.

* Dagens ordning med abortnemnder reformeres. Dagens nemnder legges ned, og det opprettes nye for å vurdere søknader etter 18. svangerskapsuke.

* De nye nemndene skal ledes av en lege, ha ytterligere ett medlem med helse- eller sosialfaglig kompetanse og ett medlem med juridisk kompetanse. Flertallet i nemndene skal være kvinner.

* Av hensyn til forbudet mot diskriminering av personer med nedsatt funksjonsevne, skal medisinske tilstander hos fosteret ikke gi en direkte adgang til å innvilge abort. Det skal ikke være tilstanden i seg selv, men den betydning fosterets tilstand får for svangerskapet, fødselen, barnets oppvekst og omsorg for barnet som kan gi grunnlag for abort etter 18. svangerskapsuke.

* Retten helsepersonell har til å reservere seg mot abort av samvittighetsgrunner videreføres og lovfestes.

(Kilde: Helse- og omsorgsdepartementet )

Omfattende endringer i nemndene

Regjeringen ønsker å skrote dagens abortnemnder og etablere nye. I tillegg vil den ha kvinneflertall i nemndene og gjøre oppmøtet frivillig for de gravide.

Vestre viste på fredagens pressekonferanse til den svært lave andelen kvinner som får avslag på abort gjennom nemndbehandling, og at behandlingen av flere årsaker kan være en byrde for den gravide.

Regjeringen vil redusere dagens antall, 23, til mellom fem og ti nemnder. Disse skal være faglig uavhengige og ledes av en lege, sa Vestre fredag.

I tillegg vil regjeringen ha minst ett ytterligere medlem i nemnda med helse- eller sosialfaglig kompetanse.

Regjeringen foreslår også å styrke nemndene med et medlem som skal ha juridisk kompetanse, og at det skal være kvinneflertall blant nemndenes medlemmer.

Videre heter det at oppmøte i nemnd skal være frivillig for den gravide, som skal ha rett til å ha med seg en støtteperson.

Sp tar dissens

Hurdalsplattformen, som er Sp og Aps regjeringserklæring fra 2021, slår fast at regjeringspartiene står fritt til å søke flertall i Stortinget for sine standpunkter om abortloven.

Senterpartiets statsråder har likevel tatt dissens på to punkter i forslaget til ny abortlov. De støtter ikke å utvide retten til selvbestemt abort til uke 18, eller forslaget om å sidestille fosterreduksjoner.

– Senterpartiet står bak forslagene til ny nemndordning og andre lovforbedringer, men har etter en samlet vurdering kommet til at vi vil beholde dagens 12 ukers grense for rett til selvbestemt abort, sier barne- og familieminister Kjersti Toppe (Sp).

Toppe håper flest mulig av partiets representanter stemmer imot forslaget til ny abortlov.

– Jeg håper at flest mulig stemmer i tråd med partiprogrammet, men jeg har respekt for at dette er en samvittighetssak, sier hun til Nationen.

Sp støtter dermed regjeringens forslag om å reformere dagens ordning med abortnemnder, samt å lovfeste kvinners rett til veiledning og informasjon uavhengig om de velger å ta abort eller ikke.

Vestre legger til at Senterpartiets stortingsrepresentanter har blitt fristilt av partileder og finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp). Han ønsker ikke å spekulere i hvorvidt forslaget vil få flertall.

Også Høyres og Fremskrittspartiets representanter har blitt fristilt i saken.

KrF reagerer sterkt på abortlov-forslag

KrFs nestleder Ida Lindtveit Røse kaller regjeringens forslag til en radikal utvidelse av abortloven.

– Jeg er dypt opprørt over at Arbeiderpartiet foreslår å svekke rettsvernet til det ufødte liv. Å flytte grensen for selvbestemt abort fra uke 12 til uke 18 setter menneskeverdet under et enda større press, sier hun i en uttalelse til NTB.

Røse legger til at hun er dypt skuffet over at regjeringen går imot fagmiljø og utvalgets anbefaling på fosterantallsreduksjon.

I forslaget til ny abortlov åpner regjeringen for at gravide selv avgjøre om antall fostre skal reduseres fram til uke 18.

– Det er dramatisk at regjeringen ønsker en abortgrense som er stadig nærmere barnets levedyktighet. Norge risikerer nå å bli ett av de mest liberale landene på fosterreduksjon. Fosterreduksjon er krevende etisk, medisinsk og juridisk, sier Røse.

Powered by Labrador CMS