
Nytt datasystem i apotek sliter ut ansatte og frustrerer pasienter
Innføring av nye IKT-systemer i apotekene har skapt en uholdbar situasjon som truer både effektiviteten, trivselen og helsen til de ansatte. På sikt vil det også true pasientsikkerheten.
Jeg ønsker å rette en alvorlig bekymring mot de forholdene våre medlemmer står overfor på apotekene. Den siste års innføring av nye IKT-systemer har skapt en uholdbar situasjon som truer både effektiviteten, trivselen og helsen til de ansatte. Dette gjelder både i apotekkjedene og sykehusapotekene.
Det tar mye lengre tid enn normalt å ekspedere resepter
Effektivitet og fagfokus lider. Systemene som er blitt implementert, er preget av feil, bugs og en manglende intuitivitet som gjør det umulig for våre ansatte å utføre sine oppgaver effektivt. Tiden som går med til å fikse problemer, gjør at det er vanskelig å opprettholde et høyt nivå på kundebehandling og faglig kvalitet. Dette er uakseptabelt!
Feil på nesten hver eneste resept
Den tekniske feilhåndteringen, som ofte inkluderer feil på nesten hver eneste resept, legger ekstra press på alle som står i frontlinjen. I tillegg til de tekniske utfordringene er bemanningen ofte for lav til å håndtere arbeidsmengden. Dette er ikke bare en teknisk utfordring, men en alvorlig trussel mot våre ansattes helse og velvære. Ansatte er utslitte og overbelastede. Stressnivået er skyhøyt, og flere føler seg utbrente og slitne. Det er hyppige sykemeldinger og et tydelig mønster av flukt fra de mest krevende stillingene.
Det er dessverre stor grunn til å tro at denne situasjonen vil vedvare i og med problemene har vart i flere måneder. Vi som fagforening er redde for at det vil føre til kompetanseflukt og omdømmetap. Dette kan i verstefall forverre mangelen på personalet som ses på mange apotek i dag.
Behov for ekstra opplæring og støtte
Det er et stort behov for grundigere opplæring. Opplæringen oppleves som mangelfull, og med de systemfeilene som oppstår, er det vanskelig å få tid til å gjøre det som faktisk kreves for å oppdatere seg faglig. Manglende tilgjengelighet og lange responstider fra teknisk support forverrer frustrasjonen og gir lite tid til å håndtere problemer som dukker opp i hverdagen. Dette må endres umiddelbart!
På grunn av systemfeil og den tidkrevende prosessen med å håndtere tekniske problemer, lider kvaliteten på kundebehandlingen. Det tar mye lengre tid enn normalt å ekspedere resepter, og kundene mister til slutt tålmodigheten, noe som skaper en dårligere kundeopplevelse. Tiden som brukes på å løse tekniske problemer går på bekostning av faglig rådgivning og andre viktige oppgaver. Alt dette kan på sikt føre til mangelfull eller feil legemiddelbruk og true liv og helse.
Vi krever å se flere tiltak som økt bemanning i tidspunkter med mye tekniske vanskeligheter, kursing av medarbeidere i stressmestring og konflikthåndtering, inkludering av tillitsvalgte i videre utvikling av løsningene hvor logisk arbeidsflyt ivaretas og økt kompetanse i endringsledelse blant apotekere som leder medlemmer gjennom denne tunge perioden i bransjen.
Ingen oppgitte interessekonflikter