
Beslutningsforums standpunkt til robotkirurgi forbauser og forundrer
Vi undres over hvordan Beslutningsforum har kommet til at all annen robotkirurgi enn operasjon av kreft i prostata, endetarm eller livmor kun skal skje ved Universitetssykehusene innenfor rammen av kliniske studier.
Norsk helsevesen står ovenfor flere utfordringer i årene som kommer. Utsikten er mot dårligere økonomi, redusert rekruttering, økende antall pasienter og behandlingsmuligheter. Samtidig blir medisinsk utstyr og medikamenter dyrere og er det åpenbart at vi som samfunn må prioritere forskjellig fra idag og da ta i bruk det som gir mest helsegevinst for flest mulig.
...med den beslutningen som nå foreligger er det en risiko for at sykehusene tvinges til å gå tilbake til eldre behandlingsmetoder.
Vi ønsker prioriteringsdebatten velkommen og de kirurgiske fagmiljøene støtter bredt opp om Legeforeningens «Gjør kloke valg-kampanje» og andre initiativer for bedre ressursbruk og effektivisering. Denne debatten krever en helhetlig tilnærming og oversikt som kan være krevende. Behandlingskostnad sett i et livsløp, og samfunnsøkonomisk perspektiv, er vanskelig å beregne. Samtidig er det avgjørende om vi skal sikre gode helsetjenester til befolkningen. En operasjonsteknikk kan utstyrsmessig være mer kostbar enn en annen, men om den gir kortere liggetid, kortere sykemelding, mindre komplikasjoner, lavere reoperasjonsrate, bedre langtidsresultat og bedre funksjonelle resultater vil regnestykket fort være netto positivt og samtidig helsefremmende, både for den enkelte pasient og for samfunnet som helhet.
Tidkrevende utredning
I 2022 fikk FHI i oppdrag fra Bestillerforum å utrede bruk av robotkirurgi innen tre kirurgiske felt; operasjon for kreft i endetarm, prostata og livmor. FHI har grundig og metodisk sammenlignet tre operasjonsteknikker; tradisjonell åpen operasjon, tradisjonell laparoskopi (kikkhullsoperasjon) og robotassistert kirurgi. Dette har vært et tidkrevende arbeid hvor det ble hentet inn bred kompetanse innen fag og økonomi på tvers av foretaksgrensene. FHI konkluderte med at bruk av robotassistert kirurgi er kostnadseffektivt ved operasjon av disse tilstandene.
Dette er helt i tråd med det kirurgiske fagmiljøets oppfatning og anbefaling
Beslutningsforum konkluderer ut fra rapportene fra FHI at man kan nyttiggjøre seg robotkirurgi ved disse tre tilstandene. Beslutningsforum har nå svart på oppdraget som ble gitt til FHI i 2022, altså for over 2 år siden. FHI skulle gå gjennom all tilgjengelig litteratur og gjøre sosioøkonomiske analyser med det formål for å se på om bruk av robotassistert kirurgi er trygt og om det sosioøkonomisk er kostnadseffektivt ved operasjon ved kreft i prostata, endetarm eller livmor.
Overrasker et samlet fagmiljø
Det som overrasker et samlet kirurgiske fagmiljø er den videre konklusjon Beslutningsforum gjør med tanke på robotassistert kirurgi. Man anbefaler at all annen robotassistert kirurgi kun skal skje ved Universitetssykehusene innenfor rammen av kliniske studier.
Vi undres over hvordan Beslutningsforum har kommet til dette standpunkt, og hvilket tallmateriale som ligger til grunn for det siden robotkirurgi er i dag godt etablert og dokumentert også ved en rekke andre tilstander:
- Urologi: Bedre nyresparende kirurgi, færre komplikasjoner ved blærekreftoperasjoner og effektiv behandling av overgangsstenose og godartet prostataforstørrelse.
- Thoraxkirurgi: Overgang til full behandling ved Ahus har redusert komplikasjoner, reoperasjoner og liggetid betydelig.
- Brokkirurgi: Robot gir bedre langtidsresultater og kortere liggetid, spesielt ved kompliserte brokk.
- Gynekologi: Bedre resultater ved både kreft og avansert endometriosekirurgi, med lavere komplikasjonsrate og bedre pasientopplevelse.
- Gastrokirurgi: Bedre resultater også ved tykktarmskreft ved bl.a Sykehuset i Vestfold.
- Effektivisering: Sykehus som Ringerike, Hamar mfl. har vist økt produktivitet, reduserte ventelister og økonomisk gevinst etter innføring av robotkirurgi.
Et samlet kirurgisk fagmiljø bidrar gjerne med erfaring og evidens til denne viktige debatten, men har ikke blitt spurt.
Vi bidrar gjerne
I Dagsnytt 18 forklarte Leder for Beslutningsforum Terje Rootwelt at man ikke skulle stanse med robotkirurgi, men med den beslutningen som nå foreligger er det en risiko for at sykehusene tvinges til å gå tilbake til eldre behandlingsmetoder. Dette opplever vi er dårlig medisin, dårlig økonomi og dårlig pasientbehandling og det kan vi dokumentere.
Vi håper Beslutningsforum vil se på sin anbefaling på nytt. Prioriteringsdebatten er viktig. Norge blir nødt til å prioritere annerledes i fremtiden, og vi mener at økt bruk av robotassistert miniinvasiv kirurgi innen våre fagfelt er veien å gå, og fagmiljøene bidrar gjerne i dette arbeidet.
John Christian F. Glent
Avtroppende leder, Styremedlem
Norsk Kirurgisk Forening
Ståle Sagabråten
Styreleder, Fagstyret
Den Norske Legeforening
Mari-Liis Kaljusto, PhD
Leder
Norsk Kirurgisk Forening
Lars Martin Rekkedal
Avdelingssjef kirurgisk avdeling Hamar
Hamar Sykehus
Leder for spesialitetskomiteen i generellkirurgi
Henrik Aamodt
Overlege
Kar/thoraxkirurgisk avdeling, Ahus
Lars Thomas Seeberg, PhD
Overlege, Gastrokirurgisk Avdeling
Sykehuset Vestfold
Guri Bårdstu Majak, PhD
Overlege
Leder, Nasjonal Kompetansetjeneste for Endometriose og Adenomyose
Kåre Ragnar Nordland
Overlege, Gastrokirurgisk Avdeling
Nordlandssykehuset Bodø
Sigrid Groven, PhD
Avdelingsoverlege, Gastrokirurgisk Avdeling
Drammen Sykehus
Harriet Birke
Leder, Norsk Urologisk Forening
Signe Røstad
Overlege, Gastrokirurgisk seksjon
Sykehuset Vestfold
Branislav Azanjac
Avdelingsoverlege, Kirurgisk Avdeling
Ringerike Sykehus
Ole Helmer Sjo, PhD
Overlege, Avdeling for gastro og barnekirurgi
Oslo Universitetssykehus
Håvard Luong Thorsen
Leder, Norsk Forening for Gastroenterologiskkirurgi
Jan Roland Lambrecht, PhD
Overlege, Kirurgisk Avdeling
Hamar Sykehus
Ola Christiansen, PhD
Overlege, Urologisk Avdeling
Hamar Sykehus
Christine Gaarder, PhD
Leder, Norsk Forening for Brokk – og bukveggskirurgi