Regjeringen gir dødshjelp til palliativ medisin
Mens Europa styrker kompetansen innen lindrende behandling, vil vår regjering svekke tilbudet til alvorlig syke og døende ved å fjerne en formalisert legeutdanning i palliativ medisin.
De siste 25 årene har palliasjon – lindrende behandling – vært anerkjent som et medisinsk spesialområde i Norge. Hovedmålsettingen er å lindre smerter og andre plagsomme symptomer hos pasienter som lever med alvorlig sykdom, og støtte pasienter og pårørende slik at de kan oppleve best mulig livskvalitet. Palliasjon er teamarbeid, men legens kompetanse i palliativ medisin spiller en nøkkelrolle i symptomlindring og håndtering av komplikasjoner, og for å unngå meningsløs overbehandling. Legen må være der pasientene er – i hjemmet, i sykehjem eller på sykehus – med rett kompetanse til rett tid. Alle leger må ha en generell kompetanse i palliasjon, men spesialistkompetanse må være tilgjengelig for beslutningsstøtte, råd og veiledning, og som et nødvendig tilbud til pasienter med komplekse behov. Spesialister i palliativ medisin er også de som driver faget fremover gjennom god organisering, forskning og internasjonalt samarbeid.
Regjeringen går imot Stortingets vedtak
Siden 2011 har Norge hatt en formalisert utdanning for leger i palliativ medisin gjennom et nordisk samarbeid. Dette opplegget er nå videreført som nasjonale utdanninger i våre naboland. Likevel har vår norske regjerning i det siste via et oppdragsbrev til Helsedirektoratet vedtatt det motsatte: Palliativ medisin skal miste sin formelle godkjenningsordning. Dette skjer til tross for at et samlet fagmiljø, en NOU, en stortingsmelding, et stortingsvedtak og en anbefaling fra Helsedirektoratet har gått inn for en spesialitet i palliativ medisin. Vi finner denne beslutningen uforståelig og uakseptabel, og håper og tror at den er basert på manglende innsikt og kunnskap. Vil regjeringen omgjøre en skadelig beslutning.
Hva står på spill? Det nordiske utdanningsopplegget som nå er i sin sluttfase, har bestått av en felles kursutdanning kombinert med to års klinisk arbeid i spesialisert palliasjon i sykehus eller kommune. Dette har vært en stor suksess. Ved å utdanne leger med spesialkompetanse i palliativ medisin har det vært mulig å skape et fagmiljø og bygge opp et tilbud i spesialisert lindrende behandling over hele landet. Norge har nå 50 ambulerende palliative team, 19 barnepalliative team og 71 palliative sengeenheter i sykehus og kommuner. Organiseringen omfatter også fire regionale kompetansetjenester i lindrende behandling og en nasjonal kompetansetjeneste i palliasjon for barn og unge.
Situasjonen internasjonalt
Palliativ medisin er en av de raskest voksende spesialiteter i USA og flere steder i Europa. Forskere har beregnet at behovet for palliasjon i den aldrende europeiske befolkningen vil øke betydelig frem mot 2060. Dette har Verdens Helseorganisasjon tatt på alvor, ved å slå fast at palliasjon er en av hjørnesteinene i et moderne helsevesen.
I WHOs sett av globale kvalitetsindikatorer for palliasjon fra 2021 er formalisering av legers utdanning i palliativ medisin ansett som en av nøkkelindikatorene. Regjeringens vedtak vil bety at Norge ikke lenger oppfyller verken WHO eller OECDs standard.
Europa satser – Norge bygger ned
Siden 2008 er det gjennom EU finansiert 22 forsknings- og innovasjonsprosjekter i palliasjon, med totalbudsjett 110 millioner euro. Norge har vært – og er – en viktig aktør i mange av prosjektene. Dagens agenda gjennom «EU Cancer Mission» og «EU4Health» er at kunnskapen som er utviklet, i enda større grad må innarbeides i den moderne helsetjenesten.
Knapphet på ressurser i helsetjenesten krever kompetanse blant de ansatte. Forskning viser at kompetanse på spesialistnivå kombinert med god organisering innen palliasjon er kostnadseffektivt både i sykehus og kommuner. Derfor må palliativ medisin med både bredde- og spisskompetanse videreutvikles, også i Norge.
Hva nå?
Vi kan ikke se på at Norge går motstrøms og bygger ned faget palliativ medisin. En formalisering av utdanningen er helt nødvendig for rekruttering og kvalitetssikring og for å beholde og videreutvikle tilbudet som er bygget opp. Til tross for at en nasjonal faggruppe i regi av Helsedirektoratet nylig har fremmet et ferdig opplegg for spesialitet i palliativ medisin, velger regjeringen å snu på oppløpssiden, skru tiden tilbake og «avregistrere» et medisinsk spesialområde. Dette er et «ran» overfor norske pasienter og deres pårørende, som trenger vår kompetanse på sykehus, i sykehjem og i hjemmet. Blir dette vedtaket stående, vil flere pasienter dø med unødvendig smerte og lidelse.
Ingen oppgitte interessekonflikter.
Kronikken er også signert av:
Nina Aass, seksjonsleder, Seksjon for lindrende behandling, OUS, og professor i onkologi og palliativ medisin, UiO
Sigve Andersen, overlege, Regionalt palliativt senter og Kreftklinikken, Universitetssykehuset Nord-Norge (UNN) Tromsø, og professor i onkologi og palliativ medisin, Norges arktiske universitet (UiT)
Anne-Tove Brenne, overlege, Avdeling for palliasjon, Kreftklinikken, St. Olavs hospital, og forsker, NTNU
Eva Gravdahl, overlege, Palliativ avdeling, Akershus universitetssykehus (AHUS), og stipendiat, UiO
Anne Hansson, overlege, Seksjon for gynekologisk kreft, UNN, og universitetslektor, UiT
Nina Elisabeth Hjorth, overlege, Kompetansesenter i lindrande behandling Helseregion Vest og Palliativt senter, Haukeland universitetssjukehus, og forsker, UiB
Sebastian von Hofacker, overlege og faglig leder, Verdighetsenteret
Anja Lee, spesialrådgiver, Nasjonal kompetansetjeneste for palliasjon til barn og unge, og overlege, Regionalt palliativt team for barn og unge, Helse Sør-Øst Erik Torbjørn Løhre, overlege, Avdeling for palliasjon og Regional kompetansetjeneste for lindrende behandling Midt-Norge, St. Olavs hospital, og forsker, NTNU
Torstein Hagen Michelet, overlege og seksjonsleder, Palliativ avdeling, AHUS
Robin Norvaag, overlege, Kreftklinikken, St. Olavs hospital
Ørnulf Paulsen, overlege, Palliativ enhet, Sykehuset Telemark, og førsteamanuensis, UiO
Katrin Rut Sigurdardottir, seksjonsoverlege, Kompetansesenter i lindrande behandling Helseregion Vest og Palliativt senter, Haukeland universitetssjukehus
Ingeborg Skulberg, overlege, Palliativ avdeling, AHUS, og leder av Norsk forening for palliativ medisin
Helge Sårheim, overlege, Palliativt senter, Helse Førde
Olav Erich Yri, overlege, Seksjon for lindrende behandling, Avd. for kreftbehandling, OUS, og forsker, UiO