SPIS BRØD: Du kan nyte grovbrødet med god samvittighet, skriver Samira Lekhal. Foto: Colourbox

Brødet er friskmeldt, så nyt brødskiven din

Ny studie viser at grovbrød gir bedre helse, selv om brødet er ultraprosessert. 

Publisert Sist oppdatert

Samira Lekhal

Foto: Vidar Sandnes

Du går opp i vekt av å spise brød! Brød du kjøper i butikk er ultraprosessert og dermed ikke bra for oss! Flommen av villedende informasjon har de siste årene vært uendelig. Min erfaring som lege er at brød har fått et dårlig rykte og stadig hører jeg pasienter fortelle at brød er usunt og er ultraprosessert, ikke bra for tarmhelsen og gjør deg oppblåst i magen. Dette er rett og slett feil, og vi har i dag nyere forskning som veldig entydig viser at grovt brød fortsatt er noe av det sunneste vi kan spise hver dag, og aller helst flere ganger om dagen.

Nye kostråd anbefaler mer grovt brød

I august 2024 fikk vi nye og oppdatert kostråd. I utgangspunktet var det ikke mye nytt, men spesielt viktigheten av å spise fiber og fullkorn var løftet, nettopp fordi helsegevinstene av grovt brød, knekkebrød og havregryn er så godt dokumentert. Mer fiber og fullkorn, som i grove brød, gir altså redusert risiko for diabetes, hjertesykdom og noen krefttyper.

De nye kostrådene anbefaler oss å spise grovt brød, grovt knekkebrød, kornblandinger, gryn, fullkornspasta eller andre fullkornsprodukter som en del av minst to måltider hver dag.

Anbefalt inntak er minst 90 gram fullkorn hver dag og praksis vil det si omtrent to gode porsjoner hver dag. 2-3 skiver grovt brød, en porsjon fullkornpasta eller en bolle havregrøt gir omtrent 45 gram, så for de aller fleste av oss bør altså i alle fall to måltider ha fiber og fullkorn for at vi skal klare å spise nok i løpet av en dag.

Ny studie – grovbrød gir faktisk bedre helse, også om brødet er prosessert

En ny studie, som inkluderer nesten 270 000 deltakere fra syv europeiske land, vurderte sammenhengen mellom inntak av ulike typer ultraprosessert mat, inkludert brød, og utviklingen sykdommer som kreft, hjerte- og karsykdommer og diabetes. Forskerne registrerte hva slags mat og drikke deltagerne hadde spist i hele i 12 måneder. For å vurdere graden av prosessering på maten deltakerne hadde spist ble Nova klassifiseringen benyttet. Deretter ble deltakerne fulgt i 11 år for å se om de utviklet livsstilsrelatert sykdom, som nevnt over.

Studien viser en signifikant sammenheng mellom inntak av ultraprosessert mat og samtidig forekomst av kreft og hjerte- og karsykdom. Animalsk baserte produkter, med høyt innhold av mettet fett og salt og søtede drikkevarer var i størst grad assosiert med økt risiko for utvikling av flere sykdommer samtidig. Derimot var ultraprosessert brød, kornblandinger og plantebaserte produkter assosiert med lavere risiko for sykdom.

Denne studien bekrefter at høyt inntak av ultraprosesserte matvarer, som typisk er mat som også inneholder mye mettet fett, salt og sukker, øker risikoen for sykdom. Og ikke minst får vi enda en bekreftelse på at fiber og fullkorn er bra for helsen vår og mat vi bør spise mer av.

Så er du en av de som har vært litt engstelig for om det er greit å spise brød? Grovbrødet er friskmeldt så nyt skiven din!

 

Interessekonflikter:

Forfatter er grunnlegger av GreeNudge og Re-start.no og har mottatt honorar for gjennomført arbeid fra NorgesGruppen og Novo Nordisk.

Powered by Labrador CMS