ERSTATTE OPPGAVER: – Teknologi kan jo aldri erstatte varmen, omsorgen og nærheten fra et annet menneske. Men teknologi kan erstatte mange andre oppgaver som mennesker gjør, sier helseminister Jan Christian Vestre.

90 millioner kroner til helse-teknologi i 317 kommuner

317 kommuner er tildelt penger for å ta i bruk helseteknologi. De skal prøve alt fra KI-transkribering av pasientjournaler til digital såroppfølging.

Publisert Sist oppdatert

– Dette er en stor dag, sier en entusiastisk helseminister Jan Christian Vestre (Ap) på telefon til NTB.

Helsedirektoratet deler ut 90 millioner kroner gjennom Helseteknologiordningen, som regjeringen har bevilget penger til i statsbudsjettet for andre år på rad.

317 kommuner får penger til 100 forskjellige – og varierte – prosjekter. Flere steder samarbeider flere kommuner om ett prosjekt.

– Man må tørre å prøve nye ting for å forbedre, fornye og forsterke velferdsstaten, sier Vestre.

Varierte formål

Blant prosjektene som nå får støtte, er:

  • Bruk av kunstig intelligens til transkribering i journalføring i Oslo kommune
  • Digitalisering av den offentlige tannhelsetjenesten i Trøndelag fylkeskommune
  • Digital hjemmeoppfølging i kreftomsorg og rehabilitering i Bergen kommune
  • Digital såroppfølging i Drangedal kommune * Spillbasert læring for digital transformasjon i den kommunale helse- og omsorgstjenesten i Haugesund kommune * Velferdsteknologi til barn, unge og voksne med medfødte eller tidlig ervervet funksjonsnedsetting i Sykkylven kommune * Pilotprosjekt for kamerabasert tilsyn på Rosendalstunet i Kvinnherad kommune

– Kan sette nye standarder

Selv om flere av prosjektene bruker teknologi som ikke er brukt mye fra før av, er helseministeren ikke redd for at pengene skal være bortkastede.

– Det sikkert sånn at noen av prosjektene blir veldig vellykkede, og kanskje til og med sette nye standarder for hvordan vi skal organisere tjenestene våre, mens andre prosjekter har forbedringspotensial, sier han.

Flere kommuner får også penger til ulike varianter av elektroniske pasientjournaler – mange av dem i samarbeid med andre kommuner i egen region.

– Det øker pasientsikkerheten, og innbyggerne trenger ikke å oppleve at de må gjenta de samme opplysningene om seg selv gang på gang, sier Vestre.

Mangler helsepersonell

Flere av prosjektene handler om trygghetsteknologi, som skal gjøre det lettere for eldre å bo hjemme.

Det kan handle om fallsensorer i boligen, skjermer for enkel kommunikasjon med de nærmeste, eller GPS som kan sende varslinger dersom de går seg vill utendørs.

– Du er ikke redd for at helsevesenet kan bli litt upersonlig hvis teknologi erstatter mennesker i helsevesenet?

– Teknologi kan jo aldri erstatte varmen, omsorgen og nærheten fra et annet menneske. Men teknologi kan erstatte mange andre oppgaver som mennesker gjør.

Helseministeren påpeker at vi fram mot 2060 kan komme til å mangle opp mot 180.000 helsepersonell.

– Det betyr at vi er helt nødt til å se på hvordan vi organiserer tjenesten våre, og hvordan ny teknologi kan avlaste personellressurser. Ellers kommer ikke dette til å bli bærekraftig i framtiden, sier han.

Powered by Labrador CMS