BEGRENSE: Siden 2019 har de i 84 saker gitt legen en advarsel eller et faglig pålegg, og i 35 av sakene har konklusjonen vært å begrense autorisasjonen.

42 fastleger fratatt autorisasjonen de siste fem årene

Helsetilsynet har behandlet 270 tilsynssaker mot norske fastleger siden 2019. 42 av dem har mistet autorisasjonen

Publisert Sist oppdatert

Det viser tall P4-nyhetene har fått av Helsetilsynet.

– De fleste av tilbakekallingene gjelder enten bruk av rusmidler, eller en oppførsel som ikke er forenlig med å være lege. For eksempel overgrep, sier avdelingsdirektør Anne Myhr i Helsetilsynet.

I de fleste tilfellene var det mer enn én grunn til at det ble besluttet å frata legen autorisasjonen, ifølge Myhr.

Helsetilsynet har siden 2019 sett på 1500 saker mot helsepersonell. Rundt 670 av disse dreier seg om leger, og 270 gjelder fastleger eller leger i allmennpraksis.

Blant legene som mistet autorisasjonen de siste fem årene, er den tidligere overlegen i Frosta. Han er tiltalt for seksuelle overgrep og misbruk av stillingen som lege mot totalt 95 kvinner, 88 av dem for voldtekt, i perioden 2004 til 2022. Han nekter straffskyld.

I dag finnes det rundt 5500 fastleger i Norge. Myhr understreker at det dermed er en liten andel som er fratatt autorisasjonen.

Helsetilsynet har flere andre reaksjonsformer. Siden 2019 har de i 84 saker gitt legen en advarsel eller et faglig pålegg, og i 35 av sakene har konklusjonen vært å begrense autorisasjonen.

Powered by Labrador CMS