Per T. Lunds blogg
Hvem tar det neste stikket?
Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.
Mindre enn en tredjedel av de som er i risikogruppene og blir anbefalt å ta influensavaksinen, tok faktisk vaksinen i fjor. Da er det over en million nordmenn som står ubeskyttet, mens myndighetene faktisk mener at de burde vaksinere seg.
Og enda dårligere står det til blant helsepersonellet selv. Bare en av seks har vaksinert seg. Resten risikerer å gå rundt som potensielle smittebomber blant utsatte pasienter, som altså heller ikke har vaksinert seg.
Det er mange grunner til at det store flertallet ikke blir vaksinert. En del vet ikke at de er i en risikogruppe. Noen fikk ikke med seg at helsestasjonen satte vaksiner tre kvelder i forrige uke. Noen synes det er et herk å komme seg til legen. Mange gir rett og slett blaffen, og tenker at det er da minst ti år siden sist jeg hadde influensa – det angår ikke meg. Og noen er generelt skeptiske til vaksiner. Dem når vi ikke frem til uansett.
Men alle de andre, de som ikke visste, ikke fikk det med seg, ikke gadd, eller ikke hadde tid akkurat da. De kunne vi kanskje nå frem til, hvis vi legger forholdene litt bedre til rette.
Tenk om det fantes 900 vaksinekontorer spredd over hele landet, bemannet med helsepersonell, som var åpne mandag til lørdag, ofte med lange åpningstider. Det eneste som trengtes for å ta i bruk disse sentralene var å gi helsepersonellet et kurs i vaksinasjon. Tenk om disse vaksinesentralene i tillegg allerede hadde vaksinene liggende, og var spesialutrustet for å oppbevare nettopp vaksiner.
Den fantastiske nyheten er at disse kontorene allerede finnes. De heter apotek! Hvis helsemyndighetene ønsker det, kan disse lett tilgjengelige ressursene tas i bruk som vaksinekontorer i tillegg til alle de kommunale tilbudene og fastlegene.
I land som Frankrike, Danmark, Canada, USA, Portugal, Irland og Australia, er vaksinasjon i apotek i ferd med å bli vanlig. Fra disse landene rapporteres det om en økning i andelen av risikogruppen som vaksinerer seg. Så hvorfor ikke i Norge også, når måloppnåelsen er så dårlig som den er. Med 1000 influensarelaterte dødsfall i året, og en million uvaksinerte i risikogruppene, burde det være av interesse å prøve nye, lett tilgjengelige løsninger.
I høst tilbyr et lite utvalg apotek influensavaksinasjon. Jeg er spent på å høre hvilke erfaringer de høster. Neste skritt bør være at helsemyndighetene griper den utstrakte hånden fra apotekbransjen for å bidra til at flere vaksinerer seg og færre dør.