MER GRØNT: Blant 15 -åringer viser nye tall en økning i andelen som spiser grønt hver dag. Illustrasjonsfoto: Getty Images Foto:

Bedre kosthold blant unge

Norsk ungdom spiser mindre godteri og mer grønnsaker enn før.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Det viser Helsedirektoratets årlige tilstandsrapport om utviklingen i norsk kosthold, som ble lagt frem tirsdag.

– Nå peker mange piler riktig vei for ungdommen. Det å spise grønt er noe av det aller viktigste man gjør for helsa si, sier divisjonsdirektør i Helsedirektoratet, Linda Granlund i en pressemelding.

Mindre sukker
Ifølge foreløpige tall fra undersøkelsen Helsevaner blant skoleelever (HEVAS) er det færre 15-åringen som drikker brus fem ganger i uken eller oftere. Andelen 15-åringer som spiser godteri fem ganger i uken eller mer, har også blitt redusert siden 2014- med 32 prosent for gutter og med 14 prosent for jenter. 

På samme har andelen 15-årige gutter som spiser grønnsaker hver dag økt med 14 prosent siden 2014, og andelen jenter som spiser grønt daglig har økt med 17 prosent.

For lite fisk
Helsedirektoratet er derimot uroet over at forbruket av fisk fortsetter å falle, mens kjøttforbruket ha stabilisert seg på et høyt nivå. Det er særlig blant de yngste at fiskeinntaket er urovekkende lavt.

– Vi er bekymret for kjøtt- og fiskeforbruket. Vi anbefaler at man spiser fisk til middag to til tre ganger i uken. I nasjonal handlingsplan for bedre kosthold er det mål om å øke andelen som følger Helsedirektoratets kostråd om fisk. Det å bytte én eller to kjøttmiddager i uken med fisk, vil gi store effekter på helsa. Utviklingen vi ser nå er ugunstig, sier Granlund.

Powered by Labrador CMS