Bred støtte til skjerpet straff for leger som misbruker folketrygden
Legeforeningen er blant dem som støtter regjeringens forslag.
Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.
Regjeringen har foreslått endringer i folketrygdloven kapittel 25 om tap av retten til å praktisere for trygdens regning og utelukkelse fra å utstede legeerklæringer.
Departementet vil at i de alvorligste situasjonene hvor en behandler taper retten til å praktisere for trygdens regning, så skal vedtaket praktiseres med virkning for hele folketrygden.
Les også: Vil skjerpe straff for leger som misbruker folketrygden
I dag praktiseres det ingen virking på tvers av Helfo og Nav. Det innebærer at dersom en behandler utelukkes fra å utstede legeerklæring, så kan vedkommende likevel skrive ut medisiner på blåresept. Det vil regjeringen endre på.
Fiktive legeerklæringer
25 instanser har kommentert forslaget før høringsfristen gikk ut i sommer, og Legeforeningen er blant dem som stiller seg bak endringen. De mener forslaget kan bidra til å tydeliggjøre ansvarsforholdene, unngå dobbeltarbeid og uklarhet om regelverket.
«Tap av retten til å praktisere for trygdens regning er svært inngripende for den det gjelder, og det må forutsettes, som departementene understreker, at det er svært få saker der dette virkemiddelet vil bli brukt», skriver generalsekretær Geir Riise i Den norske legeforeningen i sin høringsuttalelse.
Departementet har understreket at virkemiddelet bare vil gjelde i de alvorligste tilfellene hvor behandleren gjør seg skyldig i misbruk overfor trygden. Det kan være hvis en lege medvirker til at pasienten mottar uberettiget utbetaling, eksempelvis ved salg av legeerklæringer på fiktivt grunnlag.
Andre handlinger vil være grove tilfeller av gjentakende feil takstbruk, og grovt overforbruk av takster utover hva som er medisinsk nødvendig. Forslaget gjelder for alle som praktiserer for trygdens regning, blant annet lege, psykolog, tannlege og fysioterapeut.
– Virke preventivt
Norges Optikerforbund mener at den nye ordningen kan virke preventivt på lovbrudd blant helsepersonell.
«Ved å fjerne noen av dagens gråsoner i forhold til myndighetenes mulighet for reaksjon, og derved konsekvens for helsepersonellet, vil ordningen kunne virke mer preventiv, skriver generalsekretær Hans Torvald Haugo i Norges Optikerforbund.
Statens Helsetilsyn påpeker at de foreslåtte endringene vil tydeliggjøre ansvarsfordelingen mellom Helsedirektoratet og Arbeids- og velferdsdirektoratet.
Oslo kommune mener den nye ordningen både vil kunne «forenkle saksbehandling, trygge pasienters rett til forsvarlige helsetjenester og styrke kommunens plikt til å sikre god kvalitet av legetjenester».
Også Helsedirektoratet støtter forslaget i det vesentlige, men kommer med en del forslag til endringer i lovteksten.