Mange veteraner søker ikke hjelp for psykiske lidelser

Nær tre av fire som har tjenestegjort i Afghanistan og som fikk alvorlige psykiske problemer, hadde ikke søkt hjelp.

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Det viser en undersøkelse som er publisert i Tidsskriftet for Norsk Psykologforening.

Studien omfatter 7155 personer som hadde tjenestegjort i Afghanistan i perioden 2001–2011, og 4053 av disse besvarte spørreundersøkelsen.

Blant de 246 som oppfylte kriteriene for en psykisk lidelse, hadde snaut 73 prosent ikke søkt om hjelp. Dette gjaldt over halvparten av dem med depresjon, angst eller posttraumatisk stresslidelse.

Hele 80 prosent av dem med alkoholproblemer hadde ikke vært i kontakt med hjelpeapparatet, og det samme gjaldt nær 65 prosent av med søvnvansker.

– Våre funn belyser behovet for kontinuerlig arbeid med å avstigmatisere behandling for psykiske plager blant veteraner samt å tilrettelegge for helsehjelp for denne gruppen, skriver artikkelforfatterne.

Blant de som hadde søkt hjelp for psykiske plager, rapporterte mer enn36 prosent at de hadde alvorlige stressplager etter hjemkomst. Nær tre av ti de som hadde søkt hjelp, hadde også psykiske plager på undersøkelsestidspunktet.

Mener de ikke trenger hjelp
Den viktigste årsaken til at veteraner med psykiske problemer ikke hadde søkt hjelp var at de mente de ikke trengte det. I underkant av hver tredje ønsket å håndtere problemene selv.

Bekymring for karrieremessige konsekvenser og at de ikke hadde følt behov for hjelp ble hyppigere rapportert av ansatte i Forsvaret enn av sivile veteraner.

Blant de som hadde oppsøkt hjelpeapparatet, hadde over 40 prosent fått hjelp hos fastlegen sin.

Powered by Labrador CMS