Et rop om statlig styring
For å tilrettelegge for et pasientorientert tilbud som skal gjøre tilgangen til utvalgte legemidler enklere, på en trygg og forsvarlig måte, er det behov for tydelig offentlig styring.
Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.
Innlegg: Per T. Lund, administrerende direktør i Apotekforeningen
NOEN RESEPTMEDISINER kunne godt ha vært reseptfrie hvis det var krav om systematisk rådgivning fra apotekfarmasøyten. Eksempler kan være malariaprofylakse, Syntocinon og store pakninger allergitabletter. For noen reseptfrie medisiner burde det ha vært obligatorisk med rådgivning før medisinen og kunden forlot apoteket.
Vi har kalt disse to kategoriene for medisin med farmasøytutlevering.
JUSTERING? I vinter vedtok Stortinget at de vil ha farmasøytutlevering. Nå i høst utreder Legemiddelverket hvordan ordningen skal se ut. Foreløpige lekkasjer fra arbeidet indikerer at Legemiddelverket vil overlate opplæring, og faglige vurderinger av hvilke produkter ordningen skal omfatte, til produsentene.
Myndighetene ser foreløpig ikke ut til å ville sette seg selv i førersetet, noe jeg undres over. Selv både håper og tror jeg at Legemiddelverket vil justere kursen sin litt nå i innspurten av utredningen.
TYDELIG STYRING. Det kan kanskje virke underlig at jeg, som blant annet representerer nettopp store, kommersielle apotek-aktører, etterlyser mer regulering og statlig inngripen. Men i et marked som allerede er regulert fra a til å, på et fagfelt der pasientsikkerheten er vesentlig, er min erfaring at offentlig regulering ofte virker godt.
For apoteksektoren handler farmasøytutlevering først og fremst om å tilrettelegge for et pasientorientert tilbud som skal gjøre tilgangen til utvalgte legemidler enklere på en trygg og forsvarlig måte. I tillegg skal farmasøytutlevering være kostnadseffektivt for både pasient og samfunn. For å få til dette, mener vi altså at det er behov for tydelig offentlig styring av ordningen.
TA GREP! Vi antar at Legemiddelverket vil invitere helsepolitikerne til å etablere en ordning med farmasøytutlevering – som et tilbud regulert og styrt med nasjonale prosedyrer for å sikre helsepolitiske målsettinger, pasientsikkerhet og faglig forsvarlighet. Verken apotek eller legemiddelindustri bør styre dette på egenhånd.
Legemiddelmyndighetene bør spille en aktiv rolle i å foreslå og bestemme hvilke legemidler som skal omfattes av ordningen.
FORSVARLIGHET. Farmasøytutleverte legemidler bør inkluderes i pasientens legemiddelliste, og fastlegen bør kunne få oversikt over hvilke slike medisiner pasienten bruker. Ordningen må tilrettelegge for at apotekfarmasøyten bruker sin kunnskap til å tilføre merverdi for pasientene.
Jeg håper politikerne får det de har bedt om, slik at pasientene på en forsvarlig måte kan få litt enklere tilgang til et begrenset utvalg medisiner.
Ingen oppgitte interessekonflikter