SER ENDRING: Kristin Svanqvist, seksjonssjef i Statens legemiddelverk, skryter av industrien. Arkivfoto: Vidar Sandnes Foto:

– Viser at systemet virker

Kristin Svanqvist i Statens legemiddelverk sier hun ser holdningsendring og større rabattvilje hos legemiddelselskapene.

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

– Det er endring på gang i alle firmaer. Det er stadig bedre dokumentasjonspakker som kommer inn og større vilje til å levere raskt og etterkomme spørsmålene vi har. Hele systemet er blitt tydeligere, og dermed er det også lettere for firmaene å levere det vi spør etter, sier seksjonssjef Kristin Svanqvist i Statens legemiddelverk (SLV).

Systemet for nye metoder har eksistert siden 2013, og Svanqvist mener man når ser gode resultater.

Sa nei
Særlig viser hun til saken om innføring av nivolumab (Opdivo) fra produsenten BMS. Beslutningsforum sa nylig nei til å ta i bruk nivolumab til alle pasienter med ikke-småcellet lungekreft (NSCLC) av typen ikke-plateepitelkarsinom (NSQ).

Årsaken er at finansiering for alle pasienter krever lavere pris, fordi verdien av effekten er for liten. Når firmaet ikke var villig til å senke prisen, sa staten nei til å kjøpe.

– Tok det for gitt
Etter initiativ fra BMS arbeider SLV nå med å regne ut kostnadseffektiviteten dersom legemiddelet kun tilbys pasienter med biomarkøren PD-L1.

– BMS har skjønt at strategien til nå ikke har ført frem, og vi merker nå en stor positiv endring fra BMS. Vi opplevde i starten at de tok det for gitt at legemidlene gikk gjennom. Nå ser vi en holdningsendring og større vilje til å gi rabatter, som er helt nødvendig. De tar systemet mer på alvor og har skjønt at det ikke holder å levere enkle analyser, sier Svanqvist.

Håper på større besparelser
Dersom de nye helseøkonomiske analysene viser at nivolumab (Opdivo) og pembrolizumab (Keytruda) er likeverdige, åpner det for større besparelser gjennom anbud.

– Hvis vi får det til har vi lykkes med et system som gjør at pasientene får tilgang til legemidler, samtidig som vi har oppnådd priser vi kan leve med, sier Svanqvist.

Powered by Labrador CMS