KI-forskeren Macchiarini skyldig i forskningsfusk
Paolo Macchiarini drar med seg ytterligere 17 forskere ved Karolinska Institutet (KI).
Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.
Den verdenskjente kirurgen og forskeren Paolo Macchiarini ved Karolinska Institutet (KI) ble avskjediget i mars i år. Bakgrunnen var anklager om fusk med data i forskningsartikler om transplantasjon av kunstige luftrør.
Les også: Lancet med offisiell bekymring om stjernekirurg Macchiarini
Nå konkluderer en ekstern nemnd, Centrala etikprövningsnämnden (CEPN), med at Macchiarini og medforfattere har gjort seg skyldige i forskningsjuks.
CEPN har i alt fått fire begjæringer fra KI om å vurdere mistenkt forskningsfusk. Det tilfellet som nå er vurdert å være forskningsfusk gjelder den vitenskapelige artikkelen «Experimental orthotopic transplantation of a tissue-engineered oesophagus in rats», publisert i Nature Communications år 2014.
Vitenskapelig uredelighet gjelder presentasjon og tolkning av resultater i rotteforsøk med transplantasjon av syntetiske luftrør samt avvik fra den forsøksdyr-etiske tillatelsen, ifølge svenske Dagens Medicin.
Neste skritt for CEPN blir å granske Macchiarinis artikler om de operasjonene han utførte ved Karolinska universitetssjukhus.
Ber varslere om unnskyldning
– Det er befriende å få Centrala etikprövningsnämndens tydelige konstatering på at Paolo Macchiarini har gjort seg skyldig i forskningsfusk. Det gjør at vi med krafttak forsetter det arbeidet vi nå har påbegynt, å ta tak i bristende interne rutiner og sikre kvalitet og streng etterlevelse av regler. Vi ber også varslerne om unnskyldning for KIs feilaktige handling i forbindelse med deres meldinger, uttaler fungerende rektor ved Karolinska Institutet, Karin Dahlman-Wright, på KIs hjemmeside.
Lang prosess
Allerede i august 2014 rapporterte fire leger på Karolinska til KIs rektor at Macchiarini hadde forkludret resultatene av operasjonene i seks vitenskapelige artikler.
I november samme år publiserer New York Times de første artiklene om anklagene mot forskeren. Samme måned gir KI en ekstern utreder i oppdrag å granske legenes anklager om uredelighet.
Forskningsskandalen, samt dødsfall knyttet til operasjoner Macchiarini har utført, har vakt stor oppmerksomhet i Sverige og internasjonalt.
Ikke minst ble det rettet stor kritikk mot KIs etiske råd i april 2015 da rådet frifant Macchiarini.
Gransker flere forsøk
Fungerende prorektor ved Karolinska Institutet, Henrik Grönberg, sier til svenske Dagens Medicin at en utreder nå skal granske samtlige dyreforsøk på KI – som i praksis omfatter fem til ti publiserte arbeid.
Totalt 24 forfatteres navn stod på Nature-studien, hvorav 17 forskere var tilknyttet KI. CEPN har også funnet alle disse skyldige i forskningsjuks, ifølge det svenske nyhetsbyrået TT/Dagens Medicin.
Medforfatterne får anledning til å uttale seg om CEPNs kritikk, og deretter vil KIs rektor avgjøre om det foreligger forskningsfusk. Denne avgjørelsen blir endelig.
Dersom alle blir skyldige i forskningsjuks, kan konsekvensene ifølge Henrik Grönberg bli alt fra advarsel til avskjedigelse.
Her kan du lese artikler om Macchiarini-saken.