Sen rekonstruksjon kan trigge tilbakefall
Ny forskning viser klar sammenheng mellom kirurgi og tilbakefall. Studien taler for at brystkreftopererte bør få nytt bryst i samme inngrep som brystet fjernes.
Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.
Én operasjon kan være bedre enn to kirurgiske inngrep. Det viser en ny studie der leger fra Haukeland universitetssykehus har samarbeidet med en forskergruppe i Milano, som er eksperter på å studere tilbakefall av brystkreft.
Studien ble nylig presentert på forsiden av Breast Cancer Research and Treatment.
– Hypotesen var at kirurgi påvirker tilbakefallsdynamikken ved brystkreft. Det er tidligere gjort studier etter primærkirurgi, men vi har også sett på tilbakefall etter sen rekonstruksjon, sier Hanna Dillekås, lege ved kreftavdelingen på Haukeland universitetssjukehus og doktorgradsstipendiat ved Universitet i Bergen.
Vil ikke advare
312 pasienter som i en trettiårsperiode fikk sen rekonstruksjon på Haukeland universitetssjukehus inngår i studien. I tillegg inngår en kontrollgruppe på 1341 brystkreftpasienter som ikke har fått nytt bryst etter kreftoperasjonen.
– Vi fant at tilbakefallene kom i samme mønster både etter primærkirurgi og rekonstruksjon; først etter to år og deretter etter 5-6 år. I rekonstruksjonsgruppen kom tilbakefallstoppene uavhengig av tidsintervallet fra primærkirurgien. Dette tyder på at det faktisk er rekonstruksjonen som gjør noe med tilbakefallsdynamikken, sier Dillekås, som er hovedforfatter på studien.
Hun understreker at man skal være forsiktig med hvilke konklusjoner man trekker av studien.
– Det er ikke grunnlag for å si at det er farlig med rekonstruksjon, og vi ønsker ikke å skremme brystkreftpasienter fra rekonstruksjon. Det vi ser er at tilbakefall, som uansett hadde kommet senere, ser ut til å opptre noe oftere cirka 18 måneder etter sen rekonstruksjon, sier Dillekås.
Flere får direkte rekonstruksjon
Selv om denne studien ikke har sammenlignet tilbakefallsfrekvens etter direkte rekonstruksjon (som vil si at brystet blir fjernet og rekonstruert i samme operasjon) med rekonstruksjon som skjer på et senere tidspunkt, antyder studien at umiddelbar rekonstruksjon er å foretrekke. Dette er allerede trenden i behandlingen i dag.
I 2012 og 2013 bevilget daværende helseminister Jonas Gahr Støre 150 millioner kroner til brystrekonstruksjon for å redusere ventetiden, som for enkelte kvinner hadde vært inntil åtte år.
Ett av tiltakene var også at flere skulle få brystrekonstruksjon samtidig med kreftoperasjonen der sykdommen tillater dette. Denne studien støtter en slik tilnærming.
– Resultatene kan indirekte antyde at umiddelbar gjenoppbygging av brystet vil være mer fordelaktig enn forsinket. Det er ikke påvist, men vi og mange tror at brystkreft sprer seg tidlig og legger seg i en hviletilstand. Kirurgi kan være et stimuli som vekker kreftcellene opp og gjør at de begynner å formere seg. Med direkte brystrekonstruksjon unngår man en ny operasjon som kan være en mulig vekststimulerende hendelse, sier forskeren.
– Har implikasjoner
Etter at de øremerkede midlene kom ble det gjennomført langt flere sene brystrekonstruksjoner og ventetidene gikk ned i hele landet. Fremdeles er etterspørselen etter slike operasjoner stor. Svein Arthur Jensen, overlege ved plastikkirurgisk avdeling på Haukeland universitetssjukehus, sier denne studien foreløpig ikke endrer klinisk praksis.
– Innebærer resultatene at for de som ikke kan få nytt bryst direkte, så er det best å la være?
– Det er for tidlig å trekke den konklusjonen, men studien har implikasjoner ved at dette er et tema vi er nødt til å diskutere i referansegruppen som avgjør hvilke rekonstruktive tilbud vi tilbyr pasientene våre, sier Jensen, som også er førsteamanuensis ved Universitetet i Bergen og medforfatter på studien.
Ikke påvist flere tilbakefall
Forskerne understreker at det trengs mer forskning for å finne svar på hva denne koblingen mellom forsinket rekonstruksjon og tilbakefall skyldes.
– Selv om vi har påvist en sammenheng mellom forsinket rekonstruksjon og tidspunkt for tilbakefall, har vi ikke kunnet påvise at det totalt kom flere tilbakefall i gruppen som gjennomførte rekonstruksjon, sier Dillekås.