– Vi lar oss ikke lure
– Pasientene skal få prøve alle behandlingsmetodene de tror på selv, og personalet skal ikke opptre som bedrevitere, skriver styreleder i interesseorganisasjon for psykisk helse.
Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.
Jan-Magne Sørensen
Styreleder i Hvite Ørn Norge
Interesse- og brukerorganisasjon for psykisk helse
DET ER UNDERLIG at Jan Ivar Røssberg tror at om man gir mennesker med psykose et medikamentfritt opplegg så må vi tilbake lobotomi, insulinsjokk, store sovesaler og dusj med brannslange. Legge mennesker i kalde badekar og låse dem der med tunge trelokk. Ha samtale med psykotiske pasienter skulle man ikke gjøre for det kom ingenting godt ut av dette galesnakket.
Nei, det er ikke dette som er alternativene til medikamenter, Røssberg! Alternativet er å gi mennesker i psykose et sted hvor de kan føle seg trygge og kan få dempet det stresset som har trigget tilstanden de er kommet inni. For mange er avstressing nok til at psykosen avtar til et nivå som kan håndteres. Et slikt sted kan ikke ha et personale med den gamle oppdragerrollen som ikke aksepterer noen form for avvikende adferd.
Les også: - Etisk å eksperimentere med medisinfrie tilbud
SPILLE UT GALSKAP. Her skal man ikke ha fokus på diagnoser eller demping av symptomer som nødvendigvis ikke er til plage for dem som kjenner dem på kroppen. Her kan det være rom for å spille ut noe av galskapen og få aksept for at man er rasende på en verden som ikke fungerer så bra. Her kommer ingen med udokumenterte påstander som at ubehandlet psykose vil ødelegge hjernen din. Her snakker vi om at man møter et personale som drar i samme retningen som seg selv og tar deg med i team slik at du opplever en lagfølelse som en stjerne i et fotballag. Her blir dine ressurser lagt merke til og du blir oppmuntret til å bruke dem. Man hører ofte ordene "Dette kommer du til å klare fint", "Du er bedre enn du tror", osv.
Her møter man ansatte som har jobbet seg igjennom de problemene klienten selv er inne i, stemmehørere som lever godt tross at de har noen psykotiske symptomer, som ser og tror på originale ting. Erfaringscoachene hjelper deg til å finne gode strategier til å håndtere stemmene. Man får vite at dette er ikke så farlig så lenge det er du selv som er sjefen i ditt eget liv.
Les også: Medikamentfri behandling - noe forskning finnes tross alt
HEALING UTEN DISKUSJON. Her har vi både musikkrom, stillerom og rom hvor du kan utagere. Det er høy kompetanse på ernæring på enheten, det gis også ernæringstilskudd og noen blir satt på dietter fordi de kan ha matintoleranse.
Det viktig med fysisk aktivitet og turer i naturen der man kan få helt friske inntrykk. De som hevder de har spirituelle evner eller -opplevelser får god dialog på dette med en representant fra sitt eget livssyn. En sjaman kan ha en viktig rolle her. Tror man på healing skal man få dette uten diskusjon.
IKKE BEDREVITERE. Så lenge det ikke er snakk om inntak av kjemikalier eller kirurgi, skal pasientene få mulighet til å prøve alle de behandlingsmetodene de tror på selv. Personalet skal ikke opptre som bedrevitere i et slikt opplegg. Her er det dialog og respekt for andres virkelighetssyn og tro.
Når vi kommer til vitenskap, så er det sånn at ingen har klart å oppdrive en test som viser at psykose har en biologisk sammenheng. Alt som har foregått i psykisk helsevern er og blir ideologi og kommer nok til å fortsette med det en god stund til. Prøv ikke å lure oss Jan Ivar Røssberg.
Interessekonflikter: Sørensen opplyser at han selv hra vært psykotisk og klart seg uten medikamenter i 17 år. Han holder kurs og foredrag bla. om psykosehåndtering og sjamanisme. Driver egen næringsvirksomhet og er i tilegg til styreleder ansatt på deltid i Hvite Ørn Norge og representant for Fellesaksjonen. Skriver her som leder i Hvite Ørn Norge.