Strammer inn på refusjon til nye kolesterolmedisiner
Nye refusjonsregler innebærer at bare ti pasienter i Norge er aktuelle for å få refundert disse legemidlene.
Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.
Etter at de to kolesterolsenkende legemidlene evolokumab (Repatha) og alirokumab (Praluent) fikk avslag om blåreseptrefusjon, har regjeringen innført strenge krav for å få medikamentene refundert gjennom individuell stønad.
Departementet strammer inn
På bakgrunn av kost-nytte-vurderinger utført av Statens legemiddelverk, har Helse- og omsorgsdepartementet besluttet at kun pasienter som har påvist homozygot familiær hyperkolesterolemi skal få refundert de to legemidlene, som tilhører klassen PCSK9-hemmere.
– Firmaene har dessverre lagt seg på en prispolitikk som innebærer at disse legemidlene ikke kan tilbys norske pasienter, sier medisinsk fagdirektør Steinar Madsen i Legemiddelverket.
Sjelden tilstand
Da legemidlene først kom på markedet, stilte regjeringen krav om at pasienter måtte ha familiær hyperkolesterolemi – det vil si arvelig forhøyet kolesterol – for å få medikamentene refundert gjennom individuell stønad.
De nye retningslinjene innebærer derimot at legemidlene kun refunderes for pasienter med den homozygote varianten av familiær hyperkolesterolemi. Dette er en svært sjelden tilstand som innebærer at pasientene har arvet anlegget for sykdommen fra begge foreldrene.
Ti pasienter i Norge
Ifølge Madsen er det rundt ti pasienter i Norge som oppfyller de nye refusjonskravene. Til sammenligning har mellom 15.000 og 20.000 norske pasienter den heterozygote varianten av familiær hyperkolesterolemi.
– Også i denne gruppen har man nå kommet frem til at prisen er for høy, sier Madsen til Dagens Medisin.