«Legenes bibel» blir historie
Dette er siste året at papirutgaven av Felleskatalogen sendes ut gratis.
Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.
Den trykte utgaven av Felleskatalogen er en institusjon i helsevesenet i Norge. Helt siden 1958 har denne papirbautaen vært et uunnværlig oppslagsverk over legemidler for mange leger. Men i 2001 ble informasjonen gjort tilgjengelig på internett, og nå mener produsenten at det er på tide å kutte papirutgaven for godt.
– Den forsvinner ikke med et pennestrøk. Men vi ønsker å stimulere til økt brukt av de elektroniske løsningene, sier redaktør i Felleskatalogen, Bente By Jansen.
29.000 bøker
Den første uken i mars sender hun ut 29.000 gratiseksemplarer av den 58. utgaven av katalogen. Samtidig blir mottakerne varslet om at de fra og med neste år må betale 249 kroner hvis de ønsker papirkatalogen.
– Hvorfor faser dere ut papirutgaven?
– Brukerundersøkelser viser at mange fortsatt har behov for papirkatalogen. Men samtidig ønsker vi at legene skal benytte seg av oppdatert informasjon, som finnes på nettsiden eller i applikasjonene til smarttelefon og lesebrett. Informasjonen i papirkatalogen er utdatert idet vi sender den ut, da er den allerede fem måneder gammel. Mer enn 1400 tekster endrer seg i løpet av året, og utdatert informasjon kan utgjøre en potensiell sikkerhetsrisiko for pasienten, sier By Jansen.
I tillegg er det en del nyttige verktøy, som varsler fra Statens legemiddelverk, interaksjonsanalyse, bilder av kapsler og tabletter og instruksjonsfilmer, som ikke er tilgjengelig i bokform.
Freder sykehusene
Opplaget ble halvert da man i 2010 gikk over til at legene måtte bestille Felleskatalogen. Med innføring av betaling antar produsenten at opplaget reduseres til en tredel på ett år.
Det gjøres et unntak for sykehusene, som også neste år vil motta papirkatalogen gratis, men 25 prosent færre utgaver enn tidligere. Planen er å trappe ytterligere ned i 2018.
– Vi tør ikke ta den helt bort. Hensikten med Felleskatalogen er jo å sørge for riktig legemiddelbruk, og vi vil unngå at de som ikke har pc, står helt uten informasjon. Det er også viktig at man ikke benytter eldre utgaver når vi reduserer tilgjengeligheten, sier By Jansen.
Kuttet i naboland
– Venter du reaksjoner på at den blir borte?
– Det ville overraske meg om det ikke kommer noen reaksjoner. Noen vil synes det er greit og forstå det, mens andre vil savne den. Jeg har forståelse for at det kan være vanskeligere å ta opp en telefon fremfor å bla i en bok i en pasientkontakt-setting. Kanskje vil lesebrett fungere bedre som arbeidsverktøy, sier By Jansen.
Legemiddelindustrien (LMI), som utgir Felleskatalogen, har ikke satt noen absolutt sluttdato for siste utgave ennå.
– Men ved å ta betalt, håper vi å fremskynde en utvikling som bør komme uansett. Den danske utgaven forsvant helt i 2010, og Sverige produserte sin siste katalog i fjor. Så dette er trenden, sier By Jansen.