Her vil turnuslegene helst jobbe

Helse Møre og Romsdal fikk flest søkere til sine stillinger.

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

I søknadsrunden for legeturnus våren 2015 var det 938 søkere til 456 turnusstillinger, viser tall fra Helsedirektoratet.

Med 1741 søknader Helse Møre og Romsdal det helseforetaket som klart fikk flest søknader, etterfulgt av Helse Nord-Trøndelag og Nordlandssykehuset.

Få vil til Førde
Med 387 søknader fikk Helse Førde færrest søkere til sine annonser i denne runden, omtrent på samme nivå som Haraldsplass diakonale sykehus og St. Olavs Hospital.

I gjennomsnitt har hver søker sendt inn litt i overkant av 16 søknader. 58 prosent av søkerne var kvinner, og gjennomsnittsalder var 29 år. 

Dette er den femte ordinære søknadsrunden etter at den søknadsbaserte turnusordningen ble innført i 2013.

Krav om språkkunnskaper
Et flertall av søkerne (60 prosent) er utdannet utenfor Norges grenser. Blant de 455 legene som ble tilsatt er likevel 59 prosent utdannet i Norge. 85 prosent av søkerne hadde norsk nasjonalitet, mens blant de tilsatte legene har hele 94 prosent norsk nasjonalitet.

«Trolig kan kravet om å beherske norsk skriftlig og muntlig ha betydning for at bare en mindre del av søkere med utenlandsk nasjonalitet har fått en stilling. Tilbakemeldingen fra flere av arbeidsgiverne er at flere av søknadene gir inntrykk av utilstrekkelige norskkunnskaper», skriver Helsedirektoratet i sin statusrapport for søknadsrunden.

483 fikk ikke jobb
Etter denne søknadsrunden er det 483 søkere som ikke er blitt tilsatt i en ordinær turnusstilling. Dette tallet omfatter også søkere som ikke har bestått eksamen, ikke er kvalifisert for stillingen av andre grunner eller som har takket ja til en annen stilling (LIS-stilling eller vikariat).

Helseminister Bent Høie (H) uttalte nylig at han mener den nye turnusordningen fungerer etter hensikten.

Advarer mot venneansettelser
Ved enkelte foretak og sykehus har det vært fremmet påstander om neoptisme, det vil si favorisering av slektninger og venner i ansettelsesprosessen.

«Helsedirektoratet forutsetter at arbeidsgiverne tar denne problemstillingen på alvor og ansetter de legene som er best egnet for stilingen», skriver Helsedirektoratet.

De viser til at direktoratet i samarbeid med Legeforeningen har utarbeidet forslag til screening-spørsmål som arbeidsgiver kan benytte i ansettelsesprosessen for å vurdere kandidatene opp mot hverandre.

Powered by Labrador CMS