Skal bedre pasientinformasjon – sammen med legemiddelindustrien

I legemiddelmeldingen foreslår regjeringen å utrede hvordan informasjon om legemidler kan forbedres. Et samarbeid med legemiddelindustrien vil bli gjennomført.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.


Cecilie Brein- Karlsen (Frp), statssekretær i HOD
DIREKTØR Tiago Campo Rodrigues i AbbVie kan ikke ha lest Høyre- og Frp-regjeringens forslag til ny legemiddelmelding særlig godt når han påstår at flertallet på Stortinget tvinger regjeringens til å endre sitt syn på legemiddelindustriens deltakelse i utarbeidelse av pasientinformasjon.
Rodrigues skriver om pasientinformasjon at «flertallet i Stortinget går imot regjeringens syn, som har vært at industrien ikke skal få bidra med denne typen informasjon», og han oppfordrer også regjeringen til å følge opp dette i det videre arbeidet med pasientrettet legemiddelinformasjon.
KVALITET. Jeg kan glede Rodrigues med at et samarbeid om legemiddelinformasjon, herunder også med legemiddelindustrien, vil bli gjennomført. Rett og slett fordi regjeringen foreslår dette i legemiddelmeldingen «Riktig bruk – bedre helse».
Det er et mål for regjeringen at legemiddelpolitikken skal bidra til god kvalitet ved behandling med legemidler. Det skal være god kvalitet i alle ledd, fra utvikling av legemidler, i kliniske studier, godkjenning ved markedsføringstillatelse, produksjon, distribusjon samt forskriving og bruk.
INFORMASJON. Det er svært viktig at pasientene får god informasjon om legemidler. Pasientens eierskap til behandlingen forutsetter en god forståelse av sykdom og diagnose og behandlingens nytte, men også risiko.
Det er behov for å se på hvordan dagens informasjon om legemidler rettet mot pasienten er utarbeidet. Vi har noe kunnskap om dagens situasjon og utfordringsbilde. Vi vet at det er mangelfull veiledning om legemiddelbruk og at pasientene ikke alltid forstår informasjonen som gis. Informasjonen er lite brukervennlig, og det er mange offentlige og ikke-offentlige tilbydere av informasjon om legemidler.
SAMSPILL. Dette er altså bakgrunnen for at regjeringen i legemiddelmeldingen foreslår å utrede hvordan informasjon om legemidler kan forbedres slik at den blir lettere å forstå for brukere og pasienter.
Regjeringen tar i legemiddelmeldingen til orde for å etablere et eget nettverk for standardisering og utarbeiding av informasjon – og som også skal sørge for brukermedvirkning, gjennomføring av brukertesting og samordning mellom aktørene på området. Legemiddelindustrien foreslås i meldingen invitert inn i et slikt samarbeid, sammen med blant andre pasientorganisasjonene.
Ingen oppgitte interessekonflikter

Powered by Labrador CMS