Fagforbundet kritisk til økt bruk av private

Sykehusplanen tar ikke høyde for de negative sidene ved å overlate flere oppgaver til private aktører, ifølge forbundet.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

I mars behandler Stortinget Nasjonal helse- og sykehusplan. Fagforbundet – som med sine rundt 21.000 sykehusansatte er blant de største ansattorganisasjonene i sektoren – er kritisk til at planen gjennom flere tiltak vil føre til økt bruk av private aktører.

– Vi ser at dette er en plan for økt privatisering, uttalte nestleder Sissel M. Skoghaug under helse- og omsorgskomiteens høring om sykehusplanen mandag.

EKSTRAKOSTNADER: Nestleder Sissel M. Skoghaug i Fagforbundet savner blant annet en redegjørelse for ekstrakostnadene ved konkurranseutsetting i Nasjonal helse- og sykehusplan. Foto: Fagforbundet

– Beskriver ikke utfordringer
Fagforbundet kritiserer blant annet sykehusplanen for ikke å ta for seg de negative aspektene ved private innslag i sektoren:

«For eksempel beskrives i liten grad fordelene ved å utføre tjenester med egne ansatte. Det er godt dokumentert at man oppnår en fleksibel tjeneste når alle ledd i verdikjeden utgjør en helhet for pasienten. Man beholder også kunnskapen blant egne ansatte, som på denne måten danner grunnlaget for stabil og fleksibel drift», heter det i Fagforbundets notat til høringen.

Økte administrative utgifter
I sykehusplanen skriver regjeringen blant annet at reformen Fritt behandlingsvalg skal utvides, at helseforetakene skal stå fritt til å velge offentlig-privat samarbeid (OPS) for å realisere nye sykehusbygg, og at helseforetakene skal kjøpe flere tjenester fra private aktører.

«Vi mener sykehusplanen heller ikke i tilstrekkelig grad fremstiller de store kostnadene til et omfattende utsettings- og anbudssystem. Økt bruk av private aktører vil utvilsomt medføre betydelige administrative utgifter. Det vil bli behov for oppbygging av bestillerkompetanse og kompetanse på tilsyns- og etterlevelseskontroll samt endring i eksisterende økonomisystemer. Hva dette vil medføre av økte utgifter, og hvordan dette skal finansieres, omtales i liten grad», heter det i Fagforbundets innspill.

Forbundet peker også på erfaringer fra andre land, der sykehusutbygginger gjennomført som offentlig-private samarbeid, har blitt dyrere enn forutsatt.

– Ensidig opptatt av høyt utdannede
Fagforbundet beskriver dessuten planen som ensidig opptatt av høyskole- og universitetsutdannede yrkesgrupper, og viser til at sykehusene også i fremtiden vil trenge yrkesfagutdannede ansatte.

«Det er helt nødvendig at helseforetakene tar en stor del av ansvaret for utdanningen innen yrkesfagene også. Det må derfor stilles krav om et like strukturert og forpliktende samarbeid med fagskoler og videregående skoler som med høyskoler og universiteter», skriver forbundet.

Powered by Labrador CMS