Mangler digitalt verktøy
Dersom norske pasienter velger behandling i EØS-land, deles journalnotater på papir. Nå utreder Helsedirektoratet om Norge bør koble seg til EUs digitale løsning.
Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.
Helsedirektoratet signerte nylig en avtale om å delta i samarbeidsprosjektet Joint Action to support the e-Health Network (JASeHN) i EU. Samarbeidprosjektet er et fellestiltak mellom EU-landenes helsedirektorat og helsedepartement, som skal bidra til at medlemslandene kommer frem til gode IKT-løsninger.
– Ett sentralt mål for deltakerlandene er å etablere en permanent digital infrastruktur, som i første omgang gjør det mulig å utveksle e-resepter og kjernejournaler mellom landene, sier Irene Olaussen, seniorrådgiver i avdeling for samhandling og juss i Helsedirektoratet.
Digitalt delingsbehov?
Tidligere i år trådte EUs pasientrettighetsdirektiv i kraft. Direktivet medfører at alle pasienter i Norge kan velge å ta operasjoner og annen sykehusbehandling i andre EØS-land – for så å få utgiftene refundert av Helseøkonomiforvaltningen (Helfo).
– Pasientrettighetsdirektivet åpner for at innbyggere i EØS-land kan bruke helsetjenester i andre medlemsland. Dermed øker potensielt behovet for å kunne dele helseinformasjon på tvers grensene, på en sikker og effektiv måte, sier Olaussen.
– Har ikke IKT-løsning
Seniorrådgiveren forklarer at Norge for øyeblikket ikke har de digitale verktøyene som trengs for å videreformidle journalutdrag og resepter til andre EØS-land. Ved å delta i samarbeidsprosjektet, skal direktoratet danne det faglige grunnlaget for å vurdere om Norge bør koble seg til EU sitt system for å dele kjernejournaler og e-resepter.
– Vi har ikke en IKT-løsning i Norge for å dele e-resepter og journalnotater med andre EØS-land, slik som Sverige og Finland har innført, påpeker Olaussen.
Deler på papir
Hun forteller at dersom norske pasienter velger sykehusbehandling i disse landene, foregår utveksling av pasientinformasjon på papir.
– Gjennom deltakelse i samarbeidsprosjektet (JASeHN) kan Norge følge tett på utviklingen i de andre EØS-landene. Det gir oss et godt utgangspunkt for å vurdere fordeler og kostnaden som følger av å koble oss på en europeisk infrastruktur, sier hun.
81 pasienter har søkt
Seniorrådgiveren sier det er viktig å huske at vi er i en tidlig fase med å iverksette pasientrettighetsdirektivet. Hun viser til Helfos tall for hvor mange som har søkt refusjon for behandling i EØS-land hittil i år: Siden 1. mars har Helfo mottatt 81 søknader for dekning av helseutgifter.
– En IKT-løsning for å dele e-resepter og journalnotater, vil kreve en betydelig investering. Derfor må vi foreta en samfunnsøkonomisk kost-/nytte vurdering for å avgjøre om vi skal koble oss til den europeiske digitale infrastrukturen. Så må vi se disse kostnadene opp imot hvor mange pasienter som faktisk reiser utenlands, tilføyer Olaussen.