SAMARBEIDER: John-Arne Røttingen, direktør for smittevern ved FHI og leder av styringsgruppen for studien sammen med Keita Sakoba, nasjonal koordinator for ebola-responsen i Guinea.F Foto: Folkehelseinstituttet

Ebola-vaksine: Norge deltar i den eneste pågående fase3-studien

I Guinea vaksineres kretsen rundt pasienter med påvist smitte. Folkehelseinstituttet er involvert i studien.

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

John-Arne Røttingen, leder av styringsgruppen for studien og direktør for smittevern ved Folkehelseinstituttet, var nylig i Guinea for å se hvordan fremdriften er.

– Vi er nå halvveis i inkluderingen. Vi skal inkludere 190 ringer rundt smittede personer. Nå er i overkant av 100 inkludert, sier Røttingen til Dagens Medisin.

Tar utgangspunkt i smittede personer
Verdens helseorganisasjon, Helsedepartementet i Guinea, Leger uten grenser, Epicentre og Nasjonalt folkehelseinstitutt er involvert i studien.

– Vi vaksinerer personer i områder hvor det er pågående smitte og tar utgangspunkt i smittede personer. Så identifiserer vi kontaktene for hvert tilfelle og deres kontakter igjen, og inkluderer dem, sier Røttingen.

Dette kalles for ring-vaksinering. Det er ennå for tidlig å si hvor effektiv vaksineringen er.

– Det har vært lavgradige utbrudd av Ebola i Guinea hele veien. I uken frem til 19.juli ble det oppdaget 26 nye tilfeller, men det er variasjoner fra uke til uke, sier Røttingen.

Studiens to mål
Studien har to mål– å vurdere om vaksinen beskytter kontaktene som blir vaksinert, og om det å vaksinere kontaktene kan skape en buffer rundt den først smittede, som hindrer videre spredning av sykdommen.

BMJ har nå publisert en studie om designet i Ebola-studien. I BMJ-studien beskrives ring-vaksineringen som en ny måte å måle vaksine-effektivitet under et pågående sykdomsutbrudd. Ringvaksinering er brukt for å utrydde kopper på 1970-tallet, men er ikke brukt i en klinisk studie tidligere. FHI omtaler BMJ-studien på sine nettsider.

Utviklet i Canada
Vaksinen som skal prøves ut er VSV-EBOV, og er utviklet av det kanadiske folkehelseinstituttet.

– Fase III studier som har foregått på denne vaksinen i andre land er avsluttet, fordi det ikke var nok tilfeller av Ebola til at studiene kunne fortsette. Men siden vårt studiedesign er annerledes og vår studie tar utgangspunkt i pågående smitte, har vi nok tilfeller til at vi kunne fortsette, sier Røttingen.

Han påpeker at selv om smitten nå er under kontroll i noen land i Afrika, er det fortsatt behov for en vaksine.

– Ikke under kontroll
– Den er ikke under kontroll i Guinea og Sierra Leone, og et nytt utbrudd skjedde relativt nylig i Liberia, men er nå under kontroll. Det er viktig å utvikle en vaksine, også med tanke på nye utbrudd senere, sier Røttingen.

Som en del av studien vaksineres også helsepersonell. Det er i praksis en fase II studie hvor alle tilbys vaksine siden de er en høy-risikogruppe, og hvor vi studerer sikkerhet og immunrespons.

Ghana stanset studie
Dagens Medisin skrev nylig at Ghana har stanset en Ebolavaksine-studie. Det skjedde etter at myndighetene mottok klager om at innbyggerne ble utnyttet som prøvekaniner.

– Antakelig har ikke vaksineforskerne hatt gode nok prosesser med ledelsen i landet i forkant, sier Røttingen.

– Er det vanlig å tilby mobiltelefoner til de som deltar?

– Nei, det er nok ikke så vanlig, men det er naturlig med noe kompensasjon. Kompensasjonen skal ikke være så høy at den blir et økonomisk incentiv for å delta. Antakelig har de gitt deltakerne en mobiltelefon for at de lettere skal komme i kontakt med helsepersonellet, men det kan være uheldig å gi en såpass kostbar gave, sier han.

– Ikke sett alvorlige bivirkninger
Han understreker at ingenting tyder på at vaksinen som nå brukes i Guinea har alvorlige bivirkninger.

– Vi har ikke sett alvorlige bivirkninger verken i vår studie eller i andre studier på samme vaksine, sier han.

Powered by Labrador CMS