Psykiske plager en barriere for å endre livsstil
Studie viser at pasienter som ble behandlet ved to frisklivsentraler hadde sosiale og psykiske problemer som gjorde det vanskelig å endre livsstil.
Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.
Den kvalitative studien er publisert i BMC Family Practice.
– Kommunene oppfordres til å ha frisklivssentraler for å hjelpe pasienter med type 2-diabetes og overvekt. Vi så nærmere på hva slags pasienter som kommer hit, sier førsteforfatter Ingrid Følling, stipendiat innen Folkehelse ved Høgskolen i Nord-Trøndelag.
Studien er en del av hennes doktorgrad om hvordan livsstilssykdommer kan forebygges.
Overvekt og psykiske problemer
Forskerne hadde dybdeintervjuer med 23 deltakere ved to frisklivssentraler.
– Jeg ble overrasket over hvor store problemer pasientene hadde. Mange hadde hatt en vanskelig barndom og levd et vanskelig liv, sier hun.
Over 80 prosent av pasientene i studien slet med overvekt, og de hadde behov for å fortelle årsaken til dette. I tillegg hadde de aller fleste av dem flere tilleggssykdommer, og psykiske problemer var svært vanlig.
Skambelagt
– Det var tydelig mye skam knyttet til problemene de hadde, og mange fortalte at de var blitt møtt av helsevesenet på måter som gjorde at de følte skyld, sier Følling.
I artikkelen stiller forskerne spørsmål ved om frisklivssentralene greier å dekke de kompliserte behovene pasientene har.
– En frisklivssentral ligner på et kommunalt treningssenter, som med enkle midler skal hjelpe pasientene til å komme i form og spise sunnere. For mange av disse pasientene var nok sosiale og psykologiske tiltak nødvendige, sier hun.
Trengte å bli sett
Samtidig tror hun frisklivssentralenes tilbud oppleves positivt for pasientene.
– De uttrykte at det å komme til et sted der de ble sett opplevdes som positivt. De personlige egenskapene hos de som jobber på sentralene blir da veldig viktig, sier Følling.
Halvparten av pasientene var henvist til frisklivssentral av sin fastlege, den andre halvparten kom på eget initiativ, oftest etter å ha blitt oppfordret til det av NAV.
– Over halvparten av pasientene var sykmeldt, sier hun.
Store behov
Hun påpeker at det er viktig å være klar over hvor store behov pasienter som kommer til frisklivssentralene har.
– Det ser ut som om de psykiske plagene og de vonde følelsene blir en barriere som gjør det vanskeligere for dem å endre livsstil, sier Følling.