En av seks ungdommer har selvmordstanker
Angst, depresjonssymptomer og atferdsproblemer på ungdomsskolen disponerer for selvmordstanker sent i tenårene.
Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.
Det viser en studie fra Norges Teknisk-naturvitenskapelige universitet (NTNU), som nylig er publisert i BMJ Open. Målet med studien var å kartlegge hvordan ungdommers helse og livsstil tidlig i tenårene påvirket utviklingen av selvmordstanker fire år senere.
2399 ungdomsskoleelever som deltok i Young-HUNT1- studien i 1995-1997, ble fulgt opp da de var mellom 17 og 19 år gamle.
17 prosent, eller én av seks av de spurte ungdommene, rapporterte selvmordstanker på videregående skole. Flere jenter enn gutter oppga at de slet med slike tanker.
Adferdsproblemer
- Mange flere av dem som hadde angst og depresjonssymptomer på ungdomsskolen hadde selvmordstanker på videregående. Selvmordstanker var også dobbelt så vanlig blant de som hadde atferdsproblemer enn i bakgrunnsbefolkningen, sier Arve Strandheim, overlege ved Levanger sykehus og førsteforfatter av artikkelen.
Han sier det er viktig at klinikere er særlig oppmerksomme på ungdommer med utagerende atferd.
- Dette er en farligere tilstand enn man vanligvis tenker. Såkalte «slemme gutter» kan skjule mye rart, sier han.
- Paradoks
Forskerne fant også at overvekt tidlig i tenårene disponerte for selvmordstanker senere, og dette var mest tydelig for jentene.
- Det er et paradoks at jenter rapporterer om selvmordstanker, mens statistikken viser at det er guttene som faktisk gjør selvmord. Dette kan skyldes en tidsforskyvning, det vil si at selvmordstankene hos guttene dukker opp noe senere, rundt 20 år.
- Det kan også skyldes at de som setter ord på at de har det vanskelig, får en slags beskyttelse. Jenter forteller det oftere til foreldre, venner og behandlere, og får dermed flere diskusjonspartnere enn guttene som tier, sier Strandheim.