Ber arbeidsgivere forby e-sigaretter

Landsforeningen for hjerte- og lungesyke mener alle arbeidsgivere bør vise hensyn og forby e-sigaretter. Det er det ikke vitenskapelig hold for, ifølge forsker.

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.

- VIS HENSYN: - Dersom noen plages av ett eller annet, og det er kjent hva dette er, så er det jo vanlig også i andre sammenhenger å ta hensyn. Det samme må selvsagt gjelde her, sier Frode Jahren i LHL. Foto: LHL

Dagens tobakkskadelov inneholder ikke et forbud mot bruk av e-sigaretter i arbeidslokaler og andre offentlige rom.

Helsedepartementet ønsket egentlig å inkludere e-sigaretter i røykeloven, men en redigeringstabbe gjorde at forslaget falt ut i forbindelse med endringene i tobakksloven i 2013.

Landsforeningen for hjerte- og lungesyke (LHL) ber arbeidsgiver og andre eiere av lokaler hvor folk samles, om likevel å praktisere røykeloven overfor e-sigaretter. Det samme gjelder brukere av e-sigaretter.

– Klokt å være føre-var
– Selv om dampen antas å være langt mindre skadelig enn vanlig sigarettrøyk, finnes det mennesker som er ømfintlige og reagerer på dette. Man må ta hensyn til andre uten å være avhengig av en lovparagraf som pålegger bruk av sunn fornuft, sier generalsekretær Frode Jahren i LHL.  

– Noen vil også reagere på parfymebruk i det offentlige rom. Skal vi forby alt vi ikke liker?

– Nei, vi kan ikke forby alt. Men vi vet ikke nok om dampen fra e-sigaretter, og det er klokt å være føre-var, særlig med tanke på signaleffekten det sender, sier Jahren.

Ber HOD rette opp
Han mener at e-sigaretter bør innlemmes i røykeloven.

– Hva synes du om tabben til HOD?

– Feil kan skje, og dette var en uheldig tabbe. Men det er en tabbe det går an å rette opp i, og det oppfordrer jeg departementet til å gjøre så snart som mulig, sier Jahren.

Han er spesielt bekymret for at bruk av e-sigaretter skal bidra til å normalisere røyking og dermed rekruttere flere til vanlig sigarettrøyking.

Elever damper i klasserom
– Vi hører historier om elever som sitter i klasserom og damper, og observerer folk med e-sigaretter på kafé. Dette ser ut til å kunne bli trendy, og vi ønsker regulering for å forhindre nyrekruttering.

– Noen tror at dette er ufarlig, men det er det ikke. Det er mindre farlig enn røyk, men inneholder fortsatt nikotin, sier Jahren.

Statens institutt for rusmiddelforskning (SIRUS), har gjennomgått forskningen som finnes om e-sigaretter, hvor de også drøfter innendørs regulering. 

Fordi e-sigaretter er et nytt fenomen er det lite erfaring å støtte seg på fra utlandet, ettersom de fleste land foreløpig ikke har innført noe særskilt regelverk for bruk av e-sigaretter. I Frankrike og noen stater i USA er det innført restriksjoner som ligner bestemmelsene som gjelder for vanlige sigaretter.

– Teaterrøyk farligere
Ett av argumentene som brukes for å forby e-sigaretter innendørs, er å beskytte tredjeperson mot en eventuell helserisiko.  Ifølge forskningsleder ved SIRUS, Karl Erik Lund, holder ikke dette argumentet.

– Kjemiske innholdsanalyser viser klart at konsentrasjonen av eventuelt farlige stoffer er veldig, veldig lav. Det finnes også bare i enkelte merker av e-sigarettene, sier Lund.

– Skal man forby e-sigaretter ut fra helserisiko, må man også forby teaterrøyk av samme grunn, som har høyere konsentrasjoner av disse stoffene.

Flypassasjerer hisser seg opp
Da Frankrike valgte å utvide røykeloven til også å gjelde e-sigaretter, var det praktiske hensyn som lå til grunn fordi det er vanskelig å skille mellom røyking av ordinære sigaretter og damping fra e-sigarettene.

– Forbudet mot e-sigaretter om bord i fly er blant annet begrunnet i at noen passasjerer forveksler damping med røyking, med påfølgende konfrontasjoner som kan være vanskelig for kabinpersonalet å løse opp i, sier Lund.

Ifølge Lund er også mange som argumenterer ut fra et moralsk standpunkt.

– Mange har lært å hate røyk og blir irriterte fordi e-sigaretter ligner såpass mye på røyking, sier Lund, som mener at også dette er et svakt argument.

– Ikke vitenskap som avgjør
Han har mer forståelse for argumentet om «re-normalisering» av tobakksrøyking, altså at dampingens synlighet vil bidra til å opprettholde røykeritualet og redusere sosialt stigma ved sigarettrøyking.

Forskningslederen konkluderer likevel med at argumentene for å regulere e-sigaretter gjennom røykeloven, er «ganske svake».

– Men ikke alle beslutninger tas på et vitenskapelig grunnlag, det er også andre forhold som spiller inn, særlig moral og etikk. Det må også vi forskere akseptere, sier Lund.

Powered by Labrador CMS