Snikleste i flere journaler
En helsesekretær innrømmer å ha snoket i journaler til personer vedkommende kjenner, men nekter for å ha snoket i kjendisers journaler.
Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.
Statens helsetilsyn har gitt en advarsel til en helsesekretær som ved flere anledninger skal ha lest pasienters journaler.
Avdekket flere tilfeller av snoking
Helsesekretæren, som ikke har autorisasjon som helsepersonell, skal ifølge forklaringer fra ekssamboeren flere ganger ha gitt uttrykk for å ha vært inne i ulike personers journaler, også kjendisers journaler.
Les også: Ny metode avslører journalsnoking
I tillegg til at helsesekretæren gikk inn på journalen til sin ekssamboers stemor, som politianmeldte forholdet, ble det avdekket ytterligere tilfeller av uberettiget innsyn eller forsøk på slikt innsyn fra vedkommende.
Innrømmet ulovlige innsyn
Helsetilsynet har dokumentert syv tilfeller av innsyn - samt forsøk på innsyn - i journaler til pasienter som ikke har vært i kontakt med avdelingen sekretæren jobbet på.
Tilfellene omfatter fire personer, derav en ekskjæreste, som alle hadde vært behandlet stedet der sekretæren jobber. Videre forøkte helsesekretæren å gjøre innsyn i sin ekssamboers journal, samt journalene til to andre personer.
Sekretæren vedgikk de ulovlige innsynene overfor arbeidsgiver, og ble suspendert.
Godtok bot
Helsetilsynet skriver i sin avgjørelse at det på arbeidsplassen der vedkommende jobber har vært fokus på å informere om at såkalt sniklesing av journaler ikke er tillatt.
I en uttalelse til Fylkesmannen innrømmer sekretæren å ha vært inne i seks dokumenter i journalen til ekssamboerens stemor, men tilbakeviser å ha lest kjendisers journaler.
Helsesekretæren har også godtatt en bot i straffesaken.
Vedkommende har ikke autorisasjon som helsepersonell, men omfattes som helsepersonell etter helsepersonelloven, fordi helsehjelp er blant arbeidsoppgavene.
Advarsel
Helsesekretæren fikk en advarsel for brudd på lovens § 21a.
Helsepersonelloven § 21 er hovedregelen om taushetsplikt:
Helsepersonell skal hindre at andre får adgang eller kjennskap til opplysninger om folks legems- eller sykdomsforhold eller andre personlige forhold som de får vite om i egenskap av å være helsepersonell.
Helsepersonelloven § 21a lyder:
Det er forbudt å lese, søke etter eller på annen måte tilegne seg, bruke eller besitte opplysninger som nevnt i § 21 uten at det er begrunnet i helsehjelp til pasienten, administrasjon av slik hjelp eller har særskilt hjemmel i lov eller forskrift.